25. 07. 2021.
Šta Lonely planet kaže o Banjaluci?

Šta Lonely planet kaže o Banjaluci?

Šta Lonely planet kaže o Banjaluci?

“Od 1998. Banja Luka  je vjerovatno najmanje poznata evropska “prestonica” (Republike Srpske). Banja Luka je živahna više nego ljupka ali je korisna baza ako planirate rafting, kanjoning ili neku drugu avanturu u okolini”, kaže se u ovom onlajn vodiču uz pohvale banjalučkim vodičima za ekstremne sportove.

“Istorijski Banja Luka je devastirana 1969. nakon zemljotresa a onda, pred kraj građanskog rata, poplavljena Srbima izbjeglicama iz Hrvatske koji su minirali desetak džamija”, tvrdi Lonely planet optuživši izbleglice, u skladu sa prethodnom rečenicom, i za rušenje Ferhadije za koju se navodi da je obnovljena tradicionalnim tehnikama zidanja.

“Na obali, jugoistočno, zatvarajići zonu parka, nalaze se zidine Kastela iz 16. vijeka. U ljetnje festivale koji se tu održavaju spada i čuveni Demofest, takmičenje perspektivnih garažnih bendova”, piše Lonely planet.

Na ovom sajtu primijećuju da “samo dva centralna gradska bloka pružaju nešto više arhitektonskih znamenitosti”.

”Oni okružuju nezaboravni pravoslavni Hram Hrista Spasitelja, obnovljen 2004-2009 korištenjem nijansi (slojeva) boja krabe-roze i senf-žutog kamena. Kupole su pozlaćene, a ciglom zidan zvonik izgleda kao marokanski minaret na vijagri”, opisuje Lonely planet ono što je bilo u oku posmatrača.

Na kraju teksta opisuje se veliki –  Lonely planet stavlja pod navodnike ”nacionalni” Muzej Republike Srpske –  koji ima veliku kolekciju prepariranih ptica i posjetioce vodi kroz istoriju regiona, od arheoloških iskopavanja do užasa ustaških logora iz Drugog svjetskog rata, čemu je dat i najveći značaj u Muzeju, uočio je reporter.

(Moj kontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender