31. 07. 2021.
Ukrajina: Obje strane pristale na povlačenje teškog naoružanja

Ukrajina: Obje strane pristale na povlačenje teškog naoružanja

Ukrajina: Obje strane pristale na povlačenje teškog naoružanja

Obje strane u ukrajnskom konfliktu su pristale na povlačenje teškog naoružanja sa prve linije fronta, u skladu sa prošlonedjeljnim mirovnim sporazumom iz Minska, izjavio je danas ukrajinski general Aleksandar Rozmaznin.

On je za agenciju AFP rekao: “Potpisani su dokumenti o početku povlačenja teškog naoružanja duž prve linije fronta”.

Rozmaznin je istakao da je prerano da se kaže kad će početi povlačenje oružja, ali ukrajinski mediji navode da bi do toga moglo da dođe kasnije tokom današnjeg dana.

Prethodno je i ruski general Aleksandar Lentsov, član ukrajinsko-ruskog Zajedničkog centra za kontrolu i saradnju (JČC), zaduženog za primjenu prekida vatre na istoku Ukrajine rekao da su proruske snage pristale da povuku teško naoružanje.

Lentsov je naveo da su predstavnici proruskih snaga potpisali naređenje da se povlačenje teškog naoružanja okonča u roku od dvije nedjelje, počev od danas, prenio je britanski BBC.

“Odredili smo 22. februar za ključni dan, tako da ćemo od danas u narednih 14 dana realizovati odredbu mirovnog sporazuma o povlačenju teškog naoružanja”, rekao je ruski general.

On je naveo da su naređenje o povlačenju oružja već potpisali lideri samoproglašenih Luganske i Donjecke republike, dodavši: “Pre svega se nadamo da će se i zvanični Kijev priključiti ovoj meri”.

Predstavnici Kijeva i proruskih snaga su sinoć razmijenili ukupno 191 zarobljenika, što je bio ključni dio prošlonedjeljnog mirovnog sporazuma iz Minska. Razmijenjeno je 139 ukrajinskih vojnika za 52 proruska borca.

To je prvi korak predviđen sporazumom iz Minska koji je uspješno izvršen, podsjetio je BBC.

POSMATRAČI OEBS-A VRATILI SE U DEBALjCEVO

Kolona posmatrača OEBS-a vratila se iz Donjecka u postradalo Debaljcevo. U koloni je bilo 10 vozila u pratnji policije Donjecke narodne republike.

Zamenik komandata štaba DNR Eduard Basurin je, ipak, rekao da će posmatrači provjeravati da li je povučena tehnika iz oblasti na lilniji dodira, ali da neće nadzirati sam proces povlačenja.

“Oni će ići u te oblasti u kojima u skladu sa dogovorima ne treba da ima teškog naoružanja, i provjeravaće da li ga tamo ima ili ne”, kazao je predstavnik Ministarstva odbrane “DNR”.

NACIONALNA GARDA UKRAJINE: ŽESTOKE BORBE KOD MARIJUPOLjA

Predstavnik snaga samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin izjavio je da danas počinje proces povlačenja teškog naoružanja od linije razgraničenja, ali da je realno da povlačenje vojne tehnike počne prekosutra, 24. februara.

Prema Basurinovim riječima, povlačenje je trebalo da počne prije tri dana, ali su se strane tek sada dogovorile da od danas počne računanje dvonedjeljnog roka za taj proces, kako je propisano dogovorima iz Minska od 12. februara.

“Pripremne radove obavljamo danas, sutra je praznik, a od 24. februara realno će početi povlačenje tehnike”, rekao je on, prenosi TASS.

U međuvremenu, ruske i ukrajinske agencije prenose informacije o poštovanju prekida vatre, koji je u skladu sa dogovorima iz Minska stupio na snagu 15. februara.

Ukrinform prenosi saopštenje “Štaba za sprovođenje antiterorističke operacije” da je “neprijatelj” tokom protekle noći pucao 12 puta na pozicije ukrajinskih snaga, između ostalog višecijevnim raketnim bacačima, artiljerijom i minobacačima, a da su najaktivnija dejstva bila u donjeckom pravcu.

Navodi se da je pucano na sela Peski, Vođanoje, Tonjenkoje i na Avdejevku.

Ukrajinska državna agencija prenosi i tvrdnje jednog od pripadnika Nacionalne garde da se “od jutros vodi žestoka bitka” u selu Širokino u blizini Marijupolja, na obali Azovskog mora.

Prema tvrdnji tog predstavnika Garde, ukrajinski vojnici drže pozicije a nema ni ranjenih, ni poginulih. Ukrajinske snage, kako je rekao, kontrolišu oko dve trećine tog sela, kao i drugih obalskih mjesta.

Proruske snage DNR saopštile su da tokom protekle noći ukrajinske snage nisu kršile primirje, dok RIA Novosti prenosi saopštenje Donjecka da su se i jutros čuli plotuni teške artiljerije u tom gradu, javljaju agencije.

Štab ustanika juče je saopštio da su ukrajinski vojnici tokom prethodnih 24 sata 27 puta prekršili režim prekida vatre i da su se borbena dejstva vodila pretežno u oblasti donjeckog aerodroma.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender