31. 07. 2021.
Vučić: Idemo ka EU, nema sankcija Rusiji

Vučić: Idemo ka EU, nema sankcija Rusiji

Vučić: Očekujem aranžman s MMF, ali zaboravite taj novac

“Sve drugo, osim dobijanja aranžmana, bilo bi veliko iznenađenje i razočaranje”, izjavio je predsjednik vlade Tanjugu.

“Verujem da ćemo dobiti odobrenje direktora MMf-a, i to će biti veliki signal investitorima da dolaze u Srbiju. To je signal i za građane, da smo dobro radili i da smo, što je mnogo važnije, na dobrom i na sigurnom putu”, poručio je premijer.

Vlada je, naveo je premijer, realizovala sve prethodne mjere koje su važne za dobijanje aranžmana s tom međunarodnom institucijom. Premijer je naglasio da, u trenutku kad u dobrom dijelu Evrope ima zemalja koje ne znaju kojim putem žele da idu, Srbija preduzima jedan hrabar, težak, ozbiljan i odgovoran put, a aranžman sa MMf-om će biti signal da je to tako.

Prema njegovim riječima, na sastanak direktora ove međunarodne finansijske institucije otputovaoje i njen predstavnik u Srbiji Daehaeng Kim. „Daehaeng Kim će braniti svoju poziciju i verujem da ćemo dobiti zeleno svetlo. I to će da bude velika vest“, rekao je Vučić.

Na pitanje za šta bi Srbija mogla da upotrebi taj novac, odnosno oko milijardu evra koliko će na osnovu aranžmana biti dostupno, Vučić je odgovorio: „Zaboravite na taj novac!”.

Vlada Srbije u ovaj aranžman ne ulazi zbog novca, istakao je, već zbog programa i plana koji je napravila.

„To što ćemo imati milijardu koju možemo da iskoristimo, uopšte nam nije potrebno. Do juna ili jula nama novac nije potreban, osim za ‘rollover’, odnosno za vraćanje starih kredita kroz uzimanje novih. Aranžman sa MMf-om nam je potreban zbog sigurnosti, investicija, za odobrenje plana za budućnost, za garancije da se Srbija nalazi na sigurnom putu“, poručio je Vučić.

Na pitanje da li bi dio tog novca ipak mogao da ide u potrošnju, premijer odgovara da to nije opcija, posebno što je plan da se deficit budžeta u narednim godinama smanjuje. „Planirani deficit za 2015. je oko milijardu i po evra, što je mnogo manje nego u prethodnim godinama, a mogao bi da bude i manji od planiranog“, rekao je Vučić.

Već dogodine, deficit morati da se spušta, naveo je on i poručio da Vlada Srbije neće biti zadovoljna sve dok deficit ne spadne na 500 miliona evra.

„Kad se to dogodi, Srbija će spadati u red veoma uspešnih zemalja, kada je reč o budžetu i fiskalnom deficitu. Onda možemo punim plućima i punim jedrima da idemo u povećanje rasta“, zaključio je premijer.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender