31. 07. 2021.
Zbog čega se bumerang vraća?

Zbog čega se bumerang vraća?

Zbog čega se bumerang vraća?

Pripadnici naše vrste služe se bumerangom daleko duže nego što smo mislili – desetinama hiljada godina.

Najstariji pronađen primjerak napravljen je od mamutove kosti, a zanimljivo je da je bumerang najprije korišćen za lov. Ovo neobično oružje, koje je u tome trenutku pravljeno tako da se ne vraća onome ko ga je bacio, omogućavalo je lovcu da napadne svoju lovinu s velike udaljenosti.

Naravno, na taj način su lovljene mahom sitnije životinje, a on se i danas upotrebljava za lov na ptice.

Vjeruje se da je bumerang ovakav kakav danas imamo priliku da vidimo i koristimo za igru nastao slučajno – neko je izrezbario bumerang pogrešnog oblika.

Ovakav alat vratio se onome ko ga je bacio i tako se rodila jedan od najmisterioznijih i najzanimljivijih koji je napravila ljudska ruka.

Međutim, zašto se on vraća?

“Krila” bumeranga, odnosno njegovi kraci oblikovani su kao krila aviona. Ravna su na svom dnu i precizno zaobljena na vrhu, zahvaljujući čemu se vazduh “uvija”, a pritisak je niži iznad bumeranga nego ispod njega.

Naravno, svako ko je ikada bacio bumerang zna da nije sve u obliku, već je važno i kako se on baca. Trebalo bi baciti ga vertikalno, držeči ga za jedno krilo, dok je drugo upereno nagore, a središte bumeranga upereno ka vama.

On se u letu okreće u vazduhu tako da mu se krilo koje je iznad pomijera brže od onog koje leti niže.

Razlika u potisku krila na vazduh stvara moment sile, koja dalje blago nagiba ravan rotacije.

Bumerang okreće oko svoje ose, pa podizanje je veće u gornjem položaju rotacije. Rezultat: putanja se krivi. Ovo je u fizici poznato kao žiroskopska precesija.

Ukoliko se baci pravilno, do obrtne sile će neminovno doći i ona će biti konstantna tokom kratkog leta bumeranga i njegovog momenta impulsa (ugaonog momenta), pa će bumerang letjeti “kupoliko”. Dakle, neizbježno je da se vrati onome ko ga je bacio. (National Geographic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender