31. 07. 2021.
Od utorka poskupljuje nafta  na svjetskom tržištu

Od utorka poskupljuje nafta na svjetskom tržištu

Pronađena nafta u Republici Srpskoj

Naftna industrija Srbije pronašla je naftu u Posavini u Republici Srpskoj, izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

To je za Republiku Srpsku itekako važna i dobra vijest, poručio je Đokić i dodao da je nafta nađena u naselju Obudovac u Posavini.

To za nas nisu male količine, ali za NIS kao kompaniju, te količine još nisu dovoljne da bi mogli početi eksploataciju nafte“, kazao je Đokić i dodao da su zato potrebna dodatna istraživanja, da se utvrdi da li je moguće povećati količinu nafte koja bi se mogla crpeti sa te bušotine.

Istražne radove treba nastaviti da bi buduća eksploatacija nafte bila ekonomski opravdana i rentabilana“, kazao je Đokić, prenosi Tanjug.

Bušotina u Obudovcu je aktivna, na njoj se i sada radi i istražuje, istakao je ministar, ali nije mogao precizira kada bi mogla početi eksploatacija nafte u Republici Srpskoj, dok se ne obave dodatna istraživanja.

Prema njegovim riječima, uzet je uzorak od 5.000 tona i ta količina je sada na analizi, a prvi rezultati govore da je ta nafta dobrog kvaliteta i da se može koristiti u daljem procesu proizvodnje.

Đokić je najavio da će narednih dana sa NIS-om biti sklopljen aneks ugovora o koncesiji za te istraživačke radove.

Za istraživanje nafte u Republici Srpskoj NIS je sa ruskom kompanijom Zarubežnjeft osnovao zajedničko preduzeće “Jadran-Naftagas”.

To preduzeće je sa resornim ministarstvom iz Republike Srpske 2011. godine sklopilo Ugovor o koncesiji za istraživanje i korišćenje nafte i gasa. Koncesija je dobijena na period od 28 godina – tri godine za istraživanja i 25 godina za period eksploatacije.

Ovim Ugovorom “Jadran Naftagas” se obavezao da će, na osnovu usvojene Studije ekonomske opravdanosti, u istraživanja i eksploataciju nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske investirati 229 miliona dolara, s tim što će planirana vrijednost investicija za istraživanje iznositi 40,7 miliona dolara, a za fazu eksploatacije 188,3 miliona dolara, ako se dokažu rezerve.

Istraživanja nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske vrše se više od 100 godina, a iako postoji određni broj bušotina sa pojavama nafte i gasa, još uvijek nema otkrivenih komercijalnih ležišta nafte.

(Mondo/agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender