25. 07. 2021.
Naselje Česma blokirano sa dvije strane (VIDEO)

Naselje Česma blokirano sa dvije strane (VIDEO)

Stanovnici Česme će protestovati zbog mosta?

Već skoro godinu dana traje borba meštana banjalučkog naselja Česma i gradske administracije oko izgradnje novog mosta na Vrbasu, koji je životno važan za oko 4.000 meštana ovog naselja.

I dok je gradska administracija odbijala svaku molbu i zahtev meštana Česme da se novi most gradi na reci Vrbas kod “Vitaminke”, umesto toga doneta je odluka da se most gradi na Vrbanji kod “Incela”. Od ove druge ćuprije meštani, kažu, neće imati nikakve koristi. Svoje razloge objasnili su za “Novosti”.

– Most koji grad hoće da pravi kod “Incela” je projekat da se pomogne banjalučkim tajkunima koji prave naselje “Novi Borik”. U sklopu izgradnje mosta napraviće se pristupni putevi oko tog novog naselja i tako će se podići cena stanova. A, naselje Česma će i dalje ostati na jednom izlazu prema Banjaluci i, ako dođu nove poplave, opet će biti odsečeno od grada – jadaju se meštani.

Oni traže od grada i odgovore – koji su to stručnjaci pravili plan oko izgradnje mosta kod “Incela” jer su “napravili apsolutni promašaj koji će biti plaćen novcem građana Banjaluke”.

Goran Arbutina, meštanin Česme i nezavisni član Saveta MZ Česma, kaže za “Novosti” da meštani ne prihvataju navodni dogovor Gradske uprave i predsednika Saveta MZ Miladina Maličevića o gradnji mosta kod “Incela”, jer je to očigledno ignorisanje volje građana koji su se izjasnili da most kod “Vitaminke” mora biti prioritet.

– Osim toga, predsednik Saveta MZ nema nikakav legitimitet više da dogovara ili iznosi stavove u ime meštana Česme, jer je još u oktobru predata peticija za njegovu i smenu članova jer on ne radi u interesu meštana. Kao nezavisni član, odgovorno tvrdim da Savet ne radi ništa za meštane Česme, već se preglasavanjem samo podržavaju odluka koje sugeriše gradska uprava – ističe Arbutina.

On kaže da gradske vlasti treba da odgovore zašto nije pokrenut izbor novog Saveta MZ i ponovo će predati peticiju za hitnu smenu.

– Ako i dalje gradske vlasti budu ignorisale stav meštana, organizovaćemo i proteste na mostovima koji vode prema Česmi. Tražićemo i detaljan plan i troškovnik mosta kod “Vitaminke” za koji se tvrdi da košta 7-8 miliona KM i da nema novca da se on gradi. Želimo da vidimo ko je i kada to izračunao i šta tu toliko košta. Taj iznos se sve vreme preuveličava kako bi se opravdala gradnja mosta kod “Incela”, koji je navodno jeftiniji – poručio je Arbutina.

GRAD: DVA MILIONA ZA RADOVE

ZORAN Novaković, načelnik Odeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, kaže za “Novosti” da je planirana izgradnja novog mosta na lokaciji nizvodno od postojećeg mosta u naselju Česma preko reke Vrbanje.

– Procenjena vrednost potrebnih sredstava iznosi oko dva miliona KM. U sklopu izgradnje mosta biće izgrađene i pristupne saobraćajnice i to na delu od mosta prema Ulici Petra Velikog u dužini od 120 metara i pristupna saobraćajnica po 50 m u ulici Ada i Vladislava Skarića, a sa druge strane mosta gradiće se u punom profilu dve saobraćajne trake, sa obostranim trotoarima i javnom rasvetom. Realizacija pomenutog projekta će uslediti posleobezbeđenja potrebnih finansijskih sredstava – pojašnjava Novaković.

(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender