27. 05. 2020.
Kako izgleda rodna kuća Branka Ćopića 31 godinu nakon njegove smrti (FOTO)

Kako izgleda rodna kuća Branka Ćopića 31 godinu nakon njegove smrti (FOTO)

Kako izgleda rodna kuća Branka Ćopića 31 godinu nakon njegove smrti (FOTO)

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, a na današnji dan 1984. godine izvršio je samoubistvo skokom sa mosta na Savi u Beogradu.

Prvu književnu nagradu dobio je 1938. godine od Akademije sedam umjetnosti za kratku priču, 1939. godine dobio je Rakićevu nagradu, a zatim i nagradu Srpske kraljevske akademije 1940. godine.

NJegova antologijska zbirka pripovjedaka “Bašta sljezove boje” osvojila je NJegoševu nagradu 1972. godine, a NIN-ovu nagradu za najbolji roman dobio je 1958. godine za roman “Ne tuguj, bronzana stražo”. Od 1968. godine bio je član Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Drugi svjetski rat podstakao ga je da napiše romane “Prolom”, “Gluvi barut”, “Ne tuguj bronzana stražo” i “Osma ofanziva”, zatim pripovijetke “Rosa na bajonetima”, “Surova škola”, “LJubav i smrt”, “Doživljaji Nikoletine Bursaća”, “Gorki med”, “Sveti magarac”, “LJudi s repom” i zbike pjesama “Ognjeno rađanje domovine” i “Ratnikovo proljeće”.

Napisao je i romane za djecu “Orlovi rano lete”, “Slavno vojevanje” i “Bitka u zlatnoj dolini” /poznati su kao “Pionirska trilogija” i “Magareće godine”, zbirke priča “Priče partizanke”, “Vratolomne priče”, “Priče ispod zmajevih krila” i “Doživljaje mačka Toše”, zbirke pjesama “Čarobna šuma”, “Armija odbrana tvoja”, “Partizanske tužne bajke”, “Večernje priče”, “Djeda Trišin mlin” i “Nestašni dječaci”.

Ovo je njegova rodna kuća u Hašanima koju je tokom rata zaplila tzv. Armija BiH:

kuca brankova 2 Kako izgleda rodna kuća Branka Ćopića 31 godinu od njegove smrti (FOTO) kuca copiceva 4 kuca copiceva 5 kuca-branka-copica 1

Komentariši

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender