26. 10. 2020.
Centar za radioterapiju u Banjaluci najbolji u regionu

Centar za radioterapiju u Banjaluci najbolji u regionu

Centar za radioterapiju u Banjaluci najbolji u regionu

Direktor Marijan Bilić kaže da je kapacitet Centra za radioterapiju da radi sa 120 pacijenata dnevno, a na godišnjem nivou kroz centar prođe oko 1.600 pacijenata.

U centru ne postoji lista čekanja, jer pacijenti u okviru 48 sati od prvog pregleda započinju sa radioterapijskim tretmanom – kaže Bilić i dodaje da sve troškove liječenja za svoje osiguranike plaća Fond zdravstvenog osiguranja RS, dok oni koji dolaze samoinicijativno plaćaju cijenu koliku i korisnici FZO.

Zaposleni u IMC su stručnjaci koji su došli iz radioterapijskih centara iz okruženja, Srbije, Crne Gore, Makedonije, ali i iz Sarajeva i Tuzle, jer Republika Srpska nije školovala kadar za rad u ovakvim centrima.

Radimo po američkoj tehnologiji i spojeni smo linkom sa SAD, odnosno sa supervizorima iz “Hjuston metodist bolnice”, kao i drugim svetskim centrima, gde možemo da se konsultujemo oko stručnih dilema vezanih za najkompleksnije maligne bolesti.

Prof. dr sc. med. Mirko Stanetić, direktor UBKC Banjaluka, kaže da cijena nije presudna u onkologiji, već kvalitet terapije i način na koji se ona pruža.

Centar za radioterapiju u Banjaluci najbolji u regionu

Otvaranjem ovog centra u Srpskoj je obezbijeđeno da se pacijentima pruži najbolja moguća terapija i u tome se i uspjelo. Radioterapija je sada sastavni deo UBKC i ponosni smo na tu činjenicu. Mi danas imamo savremeni centar, najbolji u regionu, a obezbijedili smo da pacijenti mogu biti smješteni dok primaju terapiju i u UBKC ili u Slatini – objasnio je dr Stanetić.

Predstavnik FZO RS, Milenko Pađen, izjavio je da odlično sarađuju sa centrom i da na godišnjem nivou FZO plaća 12 miliona maraka za 1.400 svojih korisnika.

Obilježavanju jubileja u Centru za radioterapiju u Banjaluci prisustvovale su i Marija Joldić, predsjednica Nacionalne organizacije retkih bolesti Srbije, i Zorica Jandrić, predsjednica Udruženja pacijenata sa rijetkim tumorima Srbije. One su na licu mjesta mogle da se uvjere u kvalitet terapija i dobile su obećanje da su pacijenti iz Srbije i više nego dobrodošli u ovaj centar.

Takođe im je rečeno da centar ima kapacitet da primi blizu 1.000 pacijenata godišnje iz Srbije. Sada je na vladama RS i Srbije da pronađu model finansiranja pacijenata, a svi oni koji žele sami da finansiraju terapije imaju mjesta u centru u Banjaluci, pišu beogradske Novosti.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender