23. 09. 2020.

Fond ZO: Ne dugujemo Domu zdravlja Han Pijesak

Fond prema svim zdravstvenim ustanovama, uključujući Dom zdravlja Han Pijesak, redovno izmiruje svoje obaveze svakog mjeseca, kako je to i predviđeno ugovorima.

“Fond je ovoj zdravstvenoj ustanovi na vrijeme doznačio tranšu za maj, kao i za sve prethodne mjesece, a doznačen im je i dio sredstava za juni. Konkretno, već 2. juna Domu zdravlja Han Pijesak je uplaćen dio sredstava za ovaj mjesec, dok su im za maj sredstva uplaćivana 11., 13., 25. i 28 maja”, navodi se u saopštenju.

Iz Fonda ističu da su podaci o doznačavanju tranši ovom domu zdravlja, kao i ostalim zdravstvenim ustanovama za protekle mjesece i godine dostupni i na veb-sajtu Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, te se jednostavno mogu provjeriti.

U Fondu napominju da ne finansiraju i ne isplaćuju plate i doprinose za zaposlene u domovima zdravlja, nego da isključivo finansiraju zdravstvenu zaštitu osiguranih lica, dok je za isplatu plata i doprinosa nadležno rukovodstvo doma zdravlja.

“S obzirom na to da, kako je sam direktor Doma zdravlja /Milan Borovina/ naveo, Dom zdravlja Han Pijesak već tri godine nije uplaćivao doprinose, što znači da ovaj dom zdravlja ima ogromna dugovanja prema Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske na ime neuplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje radnika zaposlenih u Domu zdravlja, te očekujemo da Dom zdravlja izmiri svoje zakonske obaveze prema Fondu, kao i prema svojim radnicima”, poručuju iz Fonda.

Milan Borovina, direktor Doma zdravlja, koji zapošljava 21 radnika, rekao je Srni da se mjesečna tranša Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od 29.000 KM ne uplaćuje redovno, i kasni pet mjeseci, a doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje nisu plaćeni posljednje tri godine, prenijele su agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender