22. 09. 2020.
Lasica napravila kratak spoj, pola Banjaluke bez struje

Lasica napravila kratak spoj, pola Banjaluke bez struje

Privrednici upozoravaju: Poskupljenje struje izaziva talas poskupljenja

Regulatorna komisija za energetiku RS donijela je u četvrtak odluku da od 1. jula struja bude skuplja za domaćinstva 9,4 odsto, a za male kupce, među kojima su trgovine, zanatlije i drugi preduzetnici, u prosjeku za 4,8 odsto. Konačnu odluku o povećanju cijene za industrijske potrošače donijeće “Elektroprivreda RS”, a izvjesno je da će ono iznositi 11,2 odsto.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić istakao je da je poskupljenje struje neopravdano i da će ono izazvati talas poskupljenja. On je kazao da je nelogično da se u vrijeme kada se govori o podršci privredi povećava cijena struje.

Kad se uvode opterećenja, to vrlo brzo stupa na snagu, ali kada treba da dođe do rasterećenja privrede, to traje. Za dva dana je donesena odluka o produženju plaćanja solidarnog doprinosa, a na smanjenje doprinosa čekamo izmjene zakona kojima će biti povećan PDV, tako da tu suštinski nema rasterećenja – kazao je Đurić.

Unija udruženja poslodavaca RS zatražila je, zbog poskupljenja struje, hitan sastanak sa predstavnicima Vlade RS ocijenivši da je ono potpuno neprimjereno.

“Elektroprivreda” ima preveliki broj radnika koji imaju znatno veće plate od naših i dotacije za struju, a od privrede traže da snosi sve te troškove – kazao je potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Direktor i vlasnik Fabrike obuće “Sanino” iz Dervente Radovan Pazurević istakao je da poslodavci neće smanjivati plate radnicima za iznos poskupljenja struje, kako su to ranije najavljivali.

Bilo bi neozbiljno svaljivati teret na ionako male plate naših radnika, ali način na koji se povećava cijena struje je neprihvatljiv i tražićemo da se zaustave sve aktivnosti u vezi s tim. U “Elektroprivredi” ima mnogo prostora za uštede i kada bi bile realizovane, ne bi bilo potrebe za povećanje cijene struje – kazao je Pazurević.

Poskupljenje struje jedna je od glavnih tema i na političkoj sceni. Premijer RS Željka Cvijanović rekla je da očekuje odluku o poskupljenju struje kako bi je analizirala, ali je ponovila da nije saglasna sa velikim poskupljenjima.

Već ranije sam rekla da se ne slažem sa tolikim povećanjem. U ranijim percepcijama koje smo imali kada je pokrenuto to pitanje kretali smo se u rasponu od tri do četiri odsto – rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Narodne skupštine RS i potpredsjednik DNS-a Nedeljko Čubrilović kazao je da DNS nije učestvovao u donošenju odluke o poskupljenju struje i da su protiv toga.

– Koliki je kapacitet i mogućnost DNS-a da to spriječi, vidjećemo. Zna se da tu odluku donosi agencija koja je potpuno samostalni organ – rekao je Čubrilović.

Poskupljenju struje se usprotivio i predsjednik DNS-a Marko Pavić.

– Regulatorna komisija za energetiku RS je nezavisno tijelo, ali ja ću se boriti na svim mogućim frontovima u skladu sa našim pravnim sistemom da se ovakve odluke ponište ili da se više ne dešavaju – rekao je Pavić.

Predsjednik Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS Vukota Govedarica kazao je da je cijena struje povećana zbog lopovluka, nestručnosti i neznanja u “Elektroprivredi RS”, dok je predsjednik Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović rekao da je poskupljenje rezultat vrlo loše politike koja se vodi u RS i pokriće za loše rezultate.

Đokić: Zaštititi socijalne kategorije

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić istakao je da je očekivao da će nova cijena struje biti niža od one koju je utvrdila Regulatorna komisija za energetiku RS.

Kazao je da bi trebalo donijeti poseban program subvencionisanja za socijalno ugrožene kategorije.

– Cilj ministarstva i Vlade je da socijalno osjetljive kategorije stanovništva budu zaštićene pri promjeni cijene struje. Trenutno analiziramo modele i usaglašavamo osnovne elemente programa zaštite socijalno ugroženih kategorija – kazao je Đokić i podsjetio da je od 2008. do 2012. godine ovaj program uspješno sprovođen, piše Glas Srpske.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender