23. 09. 2020.
Budućnost poslovanja: Šefovi i menadžeri postaće nepotrebni?

Budućnost poslovanja: Šefovi i menadžeri postaće nepotrebni?

Budućnost poslovanja: Šefovi i menadžeri postaće nepotrebni?

Ovom temom bavio se američki poslovni list Forčn ukazujući na prve primjere takvog modela poslovanja.

Među nekoliko svjetskih kompanija koje su već uvele nove modele poslovanja, sa drugačijim sistemima upravljanja, različitim od onih na koje smo navikli Forčn navodi onlajn prodavnicu obuće Zapos koja je pokrenula novu praksu upravljanja poslom, nazvanu “holakrasi”. Ona odbacuje tradicionalnu korporacijsku hijerarhiju i uspostavlja samoupravu.

Onlajne prodaja obuće ponudila je svojim radnicima sporazumni otkaz uz otpremninu, ako ne žele da rade pod holakrasijem, što je prihvatilo 14 odsto ljudi.

Holakrasi je novi način upravljanja organizacijom koji ukida svu moć iz upravljačke hijerarhije i raspoređuje je prema jasno određenim ulogama koje se mogu samostalno izvršavati, bez mikroupravljačkih šefova. Posao je u stvari strukturiraniji od onog u konvencionalnim kompanijama, samo se drugačije realizuje, jer postoje tačno određena pravila i postupci kako ekipa raspoređuje svoj posao, a uloge su definisane s jasnim odgovornostima i očekivanjima.

Iako je izvršni direktor Zapposa Toni Šej zavolio novu metodu rada, svjesan je da ona nije za svakoga. A ona nije jedina neuobičajena nova ideologija upravljanja koja se trenutno nalazi na dnevnom redu, jer postoje još tri koji pokušavaju da ravnomjernije rasporede moć među svojim zaposlenima.

Jedna od njiha je “ravna struktura”. Softverska kompanija iz Čikaga, Bejzkemp dopušta svojim zaposlenima da slobodno međusobno rade bez određene strukture. Za razliku od holakrasija, ravna struktura ne dolazi uz određene smjernice, nego postoji samo sloboda.

Ovaj stil upravljanja je izazvao kontroverze kad je suosnivač Džejson Frajd objavio esej u kojem je prepričao što se dogodilo kad je jedan radnik zatražio vertikalnu promociju – dobio je otkaz.

Frajd je objavio da oni nisu ljubitelji osoba s “vertikalnim” ambicijama, tačnije koje vole uobičajenu putanju u karijeri prema kojoj se novi radnici penju na lestvici od saradnika preko upravnika do potpredsednika tokom godina službe.

“S druge strane, poštujemo ‘vodoravnu’ ambiciju, u kojoj su radnici koji vole ono što rade podstaknuti da kopaju dublje, šire svoje znanje i postaju bolji u svom poslu”.

Proizvođač paradajza Morning Star pronašao je još fleksibilniju upravljačku strukturu od holakrasija – samoupravljanje.

“Imali smo viziju organizacije pune profesionalaca koji sami upravljaju svojim radom, koji iniciraju komunikaciju i koordinaciju svojih aktivnosti s kolegama, klijentima, dobavljačima i ostalim učesnicima u našoj industriji, bez da im ‘diriguje’ neko drugi”, navedeno je na veb strani firme.

Morning Star je povezan s Institutom za samoupravljanje, čija je uloga da proširi ovakav poslovni model na druge poslove.

“Za razliku od tradicionalnih proizvođača, Morning Star se oslanja na samoupravljanje kako bi izvršili posao u bilo kom djelu organizacije. Firma je izgrađena na individualnoj slobodi, s očekivanjima da će zaposleni sami preuzeti odgovornosti za ponašanje svojih kolega i da će se direktno pozabaviti lošim rezultatima poslovanja”, objašnjeno je u istraživanju sprovedenom na Harvardu.

Prema tom istraživanju, samoupravljanje dozvoljava zaposlenima “da pronađu uživanje u korišćenju sopstvenih talenata i da te talente iskoriste obavljajući poslove koji bi se nadopunili i jačali u kombinaciji s radom svojih kolega”.

W.L. Gore, američki proizvođač Gore-Tex proizvoda, popularizivao je “rešetkastu strukturu” koja je nalik ravnom poslovanju kakvo koristi Bejzkemp, prenose agencije.

“Gorov jedinstven stil upravljanja, koji ne poznaje hijerarhijsku strukturu nego se zasniva na međusobnom povezivanju saradnika, slobodniji je od tradicionalnog sa šefovima i menadžerima. Nema propisanog autoriteta, a vođe postajemo na osnovu naše mogućnosti da pridobijemo poštovanje kolega i privučemo sledbenike”, piše na stranicama firme.

Radnik kod Gora je sam odgovoran za svoje upravljanje, zatim je odgovoran drugima u svojoj ekipi, što se smatra osnovnim obvezama za koje se očekuje da će ih zaposleni poštovati, piše Forčn.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender