25. 09. 2020.
Postalo je nepodnošljivo: Barselona tjera turiste

Postalo je nepodnošljivo: Barselona tjera turiste

Postalo je nepodnošljivo: Barselona tjera turiste

arselona ima sjajnu arhitekturu, ukusnu hranu, obilje sunca i opuštenu atmosferu, tako da ne čudi što se ove godine očekuje rekordna posjeta od 7,6 miliona turista, koja, medjutim, brine gradske oce da bi grad mogao da postane “izgubljen slučaj”, poput Venecije.

Barselona je trenutno treći najposjećeniji grad u Evropi, poslije Londona i Pariza, dok na globalnom nivou zauzima 12. poziciju, prema istraživanju kreditne kuće Masterkard pod nazivom “Globalni indeks turističkih gradova” objavljenom 3. juna, piše B92.

Ovakvi podaci, medjutim, nisu dobra vijest za novoizabranu gradonačelnicu Barselone Adu Kolau Baljano, koja je na čelu koalicije ekologa i socijalnih aktivista, čija je platforma odnijela pobjedu na majskim opštinskim izborima.

Gradonačelnica, naime, tvrdi da zbog porasta turističkih posjeta, Barselona postaje nepodesno mjesto za normalan život njenih 1,7 miliona stanovnika.

Tokom većeg dijela godine, pješačka zona Las Ramblas i lavirint Gotske četvrti su, kako prenosi Blumberg, uglavnom preplavljeni turistima, medju kojima su na desetine hiljada putnika koji se svakog dana iskrcaju sa putničkih brodova.

I prodavci sa poznate pijace Bokerija se u posljednje vrijeme žale, pošto turisti, kako tvrde, ometaju lokalno stanovništvo u kupovini namirnica. U jednom dokumentarcu iz 2014. godine je upozoreno da grad sve više liči na “tematski park”, prenosi njujorška agencija Blumberg.

Lokalne vlasti su, medjutim, pokušale da kontrolišu bujicu turista, zahtjevajući vremenski ograničene ulaznice za posjete atrakcijama kao što su Gaudijev Park Guelj i katedrala Sagrada Familija, kao i zabranu pristupa turista pijaci Bokerija u satima kada lokalno stanovništvo uglavnom kupuje.

Gradonačelnica Barselone, medjutim, želi da ode još dalje, pa je u izjavi za španski list “Pais” rekla da će uvesti moratorijum na otvaranje novih hotela i da će razviti plan koji će osigurati da Barselona ne završi kao Venecija.

Populacija Venecije od 180.000 stanovnika iz 60-ih godina prošlog vijeka je danas pala na tek 60.000, budući da preko dva miliona posjetilaca svake godine preplavi ovaj grad, navodi Blumberg.

“Venecija je izgubljen slučaj, odnosno mjesto gdje običan čovjek više ne može da živi i da podigne porodicu”, izjavila je autorka knjige “Prezauzeto: Rastući biznis putovanja i turizma”, Elizabet Beker.

Blumberg ocjenjuje da situacija u Barseloni, medjutim, još uvijek nije tako dramatična, jer je sa jedne strane, ona znatno veća od Venecije, dok istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su stanovnici Barselone uveliko proturistički nastrojeni, izjavio je profesor sa jednog holandskog univerziteta, Greg Ričards.

Turisti godišnje potroše 13,9 milijardi dolara u Barseloni, a sektor turizma zapošljava oko 100.000 ljudi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender