29. 09. 2020.
Vapaj za strujom u banjalučkim selima: Bandere podupiru i koljem

Vapaj za strujom u banjalučkim selima: Bandere podupiru i koljem

Vapaj za strujom u banjalučkim selima: Bandere podupiru i koljem

Dugogodišnji problem sa električnom energijom u selima nije moguće riješiti preko noći, ali iz “Elektrokrajine” kažu da radovi na sanaciji i izgradnji distributivne mreže u Banjaluci uveliko traju, te da je za ove namjene planirano oko 1,7 miliona KM.

Dotrajale mreže najveća smetnja

Iz ovog preduzeća dodaju da su naponske prilike u prigradskim naseljima lošije u odnosu na gradska naselja zbog dotrajalosti i razuđenosti distributivne mreže, ali i priključaka na mrežu bez adekvatnih projektnih planova.

Ove godine je izgrađen značajan broj trafostanica (TS) sa dijelom pripadajuće niskonaponske mreže u naseljima Goleši, Priječani, Polići, Šargovac, te zaseocima Kovačevići i Šešići u MZ Piskavica, a u toku je izgradnja energetskih postrojenja na lokalitetima Motike-Durbići i škole u Kuljanima.

U Dragočaju je izgrađena i puštena pod napon TS „Dragočaj 5″ na području lokaliteta Barice, izvršena je zamjena transformatora TS u naselju Trla, dok se privode kraju radovi na izgradnji TS u Gornjoj Česmi za koju su i izvršene pripreme za izgradnju pripadajuće niskonaponske mreže – kažu iz “Elektrokrajine”.

Prema planu „Elektrodistribucije”, prvi radovi u predstojećem proljećnom periodu odvijaće se na izgradnji TS i pripadajuće niskonaponske mreže u Donjim Kolima (zaseok Donji Krečari), Kmećanima i u Ulici Koste Jarića u naselju Veseli brijeg.

– U dosadašnjem dijelu godine rađeno je dosta i na izgradnji niskonaponske mreže na Pavlovcu, u Kumsalama, Tuzlama i Borkovićima, dok su izvođači koje je angažovalo preduzeće postavljali NN mrežu u zaseocima Jaruga, Gligorići, Udovčići, Plavšići, Tamburići i Gojkovići, a preostalo im je još da izvrše rekonstrukciju komplet trafo-područja (TP) Bijeli Potok – ističu iz ovog preduzeća.

Bandere u Verićima vezali žicom i koljem

U pojedinim mjesnim zajednicama, poput Stričića, nedostatak struje, direktno utiče na nedostatak vode. Naime, zbog nedovoljnog broja bandera, ali i činjenice da je struja u ovom dijelu grada preslaba, novoizgrađeni bazen za vodu ne može da radi.

U MZ Verići mještani osam godina podupiru koljem i vežu žicom bandere, čiji rok trajanja je davno istekao s obzirom na to da veliki broj njih datira još iz 60-ih godina prošlog vijeka.

Htjeli smo prije nekoliko dana da na simboličan način izvedemo performans ispred “Elektrokrajine” sa gumenim rukavicama, kukama, koljem i žicama, jer mi tako popravljamo bandere, pa čisto da pokažemo i njima, ali i građanima. Predomislili smo se i poslali po ko zna koji put dopis ovom preduzeću, a ubrzo je s nama kontaktirao portparol rekavši da ovog mjeseca možemo da očekujemo rješenje dugogodišnjih problema. Imamo zamjerku i na Centar za razvoj i unapređenje sela, koji se prilično neodgovorno ponaša i ne održava postojeću, kakvu-takvu, rasvjetu. U gradu se jedna sijalica mijenja odmah, a ovde godinu dana moramo da molimo zamjenu. Takođe, ne podešavaju rasvjetu redovno, pa neke bandere svijetle do podne, neke od podne do sedam i tako dalje – kaže predsjednik savjeta ove MZ, Slaviša Vučkovac.

Bandere vezane za šljive

Odbornik u Skupštini grada, Milenko Jaćimović, koji je imao priliku da na terenu vidi stanje elektromreže u selima, kaže da je nečuveno da u 21. vijeku bandere budu zavezane za šljive.

U Gornjim Kolima, gdje sam lično bio na terenu, žicama su, vjerovali ili ne, vezali stubove za šljive, da bi imali kakvu-takvu struju. Godinama unazad struja je slaba ili je uopšte nemaju, a račun dobijaju i plaćaju kao svi drugi građani ovog grada. Smatram da bi taj problem trebalo rješavati brže – kaže Jaćimović, piše Press RS.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender