19. 09. 2020.

ABA liga 100% u vlasništvu klubova

Usvojen je Statut nove ABA lige kojem ta odluka stupa na snagu, pa će 12 klubova biti vlasnici, dok će Sidro d.o.o. ostaće u službi nove ABA lige.

To je u skladu sa zahtjevima FIBA Evrope, pa je utisak da više nema prepreka i da bi FIBA trebalo da prizna novo regionalno takmičenje.

Klubovi učesnici Jadranske lige, šest košarkaških saveza i rukovodstvo ABA lige su na današnjem sastanku u Zagrebu razgovarali o formatu regionalnog takmičenja.

U novoj regionalnoj ligi takmičiće se 12 klubova, koji će biti stopostotni vlasnici lige, a poslije sastanka poslato je pismo u FIBA o postignutom dogovoru.

“Na sastanku je postignut dogovor o registraciji i formiranju nove regionalne ABA lige u stopostotnom vlasništvu 12 klubova učesnika lige”, navodi se u pismu.

Kako se navodi, uz pismo je poslat i ugovor o osnivanju Jadranske lige.

Na sastanku je poručeno da je liga neophodna za razvoj košarke u regionu i da ispunjava sve uslove da je prizna Fiba.

Jadranska liga je, odlukom FIBA Evropa od 7. marta, izgubila priznanje Fibe, jer je jedina liga u Evropi koja je odbila da dostavi statusnu dokumentaciju, javlja B92.

FIBA Evropa je zatražila promjenu upravljanja Jadranskom ligom kako bi klubovi i nacionalni savezi dobili šira ovlašćenja. Fiba je zemljama učesnicama ABA lige zaprijetila izbacivanjem reprezentacija iz međunarodnih takmičenja ukoliko se ne riješi vlasnička struktura Jadranske lige ili ako priznaju postojeće takmičenje.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender