29. 09. 2020.
Radno vrijeme ugostiteljskih objekata u zgradama produženo za sat vremena

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata u zgradama produženo za sat vremena

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata u zgradama produženo za sat vremena

Ovi objekti tako mogu da rade od 07,00 do 23,00 časa u zimskom periodu i od 07,00 do 24,00 časa u ljetnom periodu, čime je izjednačeno radno vrijeme sa drugim ugostiteljskim objektima smještenim van objekata kolektivnog stanovanja.

Donošenje ove odluke inicirali su Zanatsko preduzetnička komora regije Banja Luka – sekcija ugostitelja i Udruženja radnika ugostoteljstva i turizma Banja Luka.

Da je bilo neophodno donijeti novu odluku o komunalnom redu potvrđuje i činjenica da je od 2003. godine izvršeno 14 izmjena i dopuna te Odluke. Takođe, zauzimanje javnih površina radi postavljanja privremenih objekata koje se reguliše Odlukom o komunalnom redu, bilo je potrebno uskladiti sa Odlukom o uređnju prostora i građevinskom zemljištu, kojom su regulsani privremeni objekti i uslovi za njihovu izgradnju.

Jedan od razloga su i odredbe koje se tiču držanja kućnih ljubimaca koje je bilo potrebno uvrstiti u ovu odluku jer je Odluka o zaštiti i držanju životinja na teritoriji grada stavljena van snage, shodno zakonskim propisima iz ove oblasti.

Nakon rasparve usvojena je Odluka o kratkoročnom kreditnom zaduženju Grada u iznosu do 3.5 miliona KM za potrebe privremenog finansiranja deficita i finansiranja prenesenih obaveza. Navedena sredstva trebalo bi da budu obezbijeđena kod domaćih komercijalnih banaka sa kamatnom stopom do šest odsto i rokom otplate na godinu dana, te grejs periodom do osam mjeseci.

U izjavi novinarima, gradonačelnik Slobodan Gavranović je kazao da je riječ o interventnoj mjeri kojom se nastoji obezbijediti redovno funkcionisanje gradskih institucija s obzirom na evidentan pad javnih prihoda od početka godine.

U cilju redovnog funkcionisanja gradskih institucija predložena je mjera, koja nije problematična, kazao je Gavranović i dodao:

– Da bi izmirivali svoje obaveze i obezbijedili bolju likvidnost budžeta Grada Banja Luka i funkcionisanje svih trezorskih jedinica, odlučili smo se na ovoj korak. Imamo evidentan pad prihoda na početku godine, od oko 6 miliona, i zbog toga smo pripremili rebalans koji sutra upućujemo u skupštinsku proceduru.

On je takođe kazao da postoji oko oko pet miliona prihoda u obveznicama koje se ne mogu naplatiti. Gradonačelnik je ovom prilikom iznio trvdnju da se nijedan projekat ne može realizovati bez kredita i naglasio da je za dvije godine otplaćeno 120 miliona KM kredita i da treba još isplatiti 118 miliona duga.

U poslijepodnevnim časovima, između ostalog, usvojena je Odluka o produženju mandata savjetima mjesnih zajednica na području Grada, do izbora članova savjeta koji se održavaju najkasnije 90 dana od dana konstituisanja lokalnih organa valsti, nakon provedenih lokalnih izbora 2016. godine. Sadašnji članovi savjeta izabrani su na izborima održanim 2011.godine.

Iz oblasti prostornog planiranja tokom zasjedanja usvojen je prijedlog odluke o izradi izmjene dijela Regulacionog plana za prostor između ulica: Bulevar Cara Dušana, Omladinske, Radoja Domanovića, Branka Morače, Patre, Teodora Kolokotronisa i lijeve obale Vrbasa (radni naziv: „Jug 7“), te Prijedlog odluke o izradi izmjene dijela Regulacionog plana za prostor između ulica: Srpskih ustanika, Stevana Bulajića i potoka Jularac u Banjoj Luci (radni naziv: „Starčevica 2“).

Odbornici danas nisu prihvatili nijednu od četiri inicijative za izmjenu regulacionih planova i to:inicijative za izmjenu dijela regulacionih planova: “Ada – Debeljaci 8”; za prostor zone uticaja magistralnog puta M16 Gradiška-Banja Luka na području grada Banja Luka, za prostor između ulica: Knjaza Miloša, Prote Nikole Kostića, nove trase ulice Ilije Garašanina i željezničke pruge Banja Luka – Novi Grad, kao i inicijativu za izmjenu dijela Regulacionog plana „Centar zapad“. Tokom utvrđivanja dnevnog reda inicijativa za izmjenu dijela Regulacionog plana stambenog naselja „Starčevica“ skinuta je sa dnevnog reda pošto je u međuvremenu inicijator odustao od iste.

Odbornici su danas jednoglasno usvojili odluke o dodjeli poslovnog prostora na korištenje Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ iz Banje Luke, Udruženju građana – Dječijem edukativnom centru „Svjetlice, Humanitarnoj organizaciji „Partner“, te Udruženju građana „Mozaik prijateljstva“.

Izvještaji o realizaciji Programa uređenja građevinskog zemljišta za 2014. godinu i o realizaciji Programa zajedničke komunalne potrošnje za prošlu godinu dobili su „zeleno svjetlo“ na današnjem zasjedanju.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender