30. 09. 2020.
Problemi banjalučkih prigradskih naselja

Problemi banjalučkih prigradskih naselja

Problemi banjalučkih prigradskih naselja

Sanacija putne infrastrukture, bolje vodosnabdijevanje, sanacija klizišta i riječnih tokova, samo su dio niza brojnih problema koji muče mještane prigradskih naselja.

Pitali smo nadležne u savjetima mjesnih zajednica šta su im prioriteti u narednih pola godine.

Bistrica

Veliki je problem putna infrastruktura, ali voda je broj jedan.

“Kod nas je godinama unazad problem snabdijevanje vodom koji je, nažalost, sada dobio novu dimenziju jer je škola u Bistrici ostala bez vode, to jest ima vode, ali nije za piće. Postoji neka ideja spuštanja cijevi iz lokalnog vodovoda jer više ne vrijedi čekati rad na Crnom vrelu, ništa se ne događa već duže”, ističe Željko Kovačević, predsjednik Savjeta MZ Bistrica.

Debeljaci

Krpljenje asfaltne podloge na glavnoj ulici u Debeljacima gdje saobraća autobus i gdje je otežana vožnja zbog rupa je gorući problem, kažu iz Savjeta MZ Debeljaci.

“Potrebno je saniranje makadamskih puteva koji su stradali u prošlogodišnjoj poplavi, a koji nisu popravljeni, tako da ljudi ne mogu normalno prići kućama”, kažu iz Savjeta.

U nekim dijelovima Debeljaka su postavljeni stubovi javne rasvjete, ali trebaju još lampe i kablovi da bi rasvjeta zasijala.

Česma

Glavni prioritet u mjesnoj zajednici Česma je izgradnja novog mosta na rijeci Vrbas, odnosno mosta kod “Vitaminke”, a koji su mještani tražili i prije nego li su prošlogodišnje poplave srušile stari.

“Prioriteti su proširenje glavne ulice Petra Velikog i nastavak izgradnje vodovodne mreže”, rekao je Miladin Maličević, predsjednik Savjeta MZ.

Priječani

Kada su u pitanju prioriteti u MZ Priječani, njihova realizacija je već počela.

“Prioritet nad svim prioritetima bila je izgradnja puta za Priječane, a radovi su već počeli. Druga stavka koja je bila moljakana i koja je svakako jedan od glavnih prioriteta za mještane Priječana je izgradnja pješačkog mosta koji spaja Zalužne i Priječane, a radovi su nedavno počeli”, rekao je Nebojša Tojagić, predsjednik Savjeta MZ Priječani.

Ada

Izgradnja kanalizacije kroz Adu u dužini jednog kilometra, a to je između ulica Vida Nježića i Dujke Komljenovića je prioritet.

“Sljedeći prioritet koji bi trebalo riješiti u ovoj godini je svakako sanacija Ulice Veljka Mlađenovića, koja je puna problema, pored nepokošne trave, nema trotoara, što ugrožava bezbjednost građana”, kaže Vito Pejaković, predsjednik Savjeta MZ Ada.

Motike

“Glavni prioritet u našoj mjesnoj zajednici je izgradanja puta Motike – Banjaluka i sanacija ostalih puteva, pošto su slabo održavani tokom prošle godine”, rekao je Darko Todorić, predsjednik Savjeta MZ.

Jedan od prioriteta je uređenje riječnog toka Široke rijeke, koja se prošle godine izlila u neke podučja Motika, a radovi na tome su već počeli.

Dragočaj

“Najpotrebnije nam je redovno čišćenje rijeka i potoka, to predstavlja najveću opasnost od poplava. Ja sam oko mosta nekoliko puta čistio svojim bagerom bez ikakve nadoknade, jer je bilo veoma zapušteno, takođe i odvodi su u lošem stanju”, kazao je Momčilo Gnjatović, predsjednik Savjeta MZ Dragočaj.

On je naveo da Dragočaj ima i infrastrukturnih problema.

Karanovac

U ovom naselju su prioritet pet lokacija gdje su klizišta.

“Kuće nisu ugrožene, ali je zato putna komunikacija u haosu. Apelujem na nadležne da se pozabave tim pitanjem”, istakao je Boško Vuksan, predsjednik Savjeta MZ Karanovac.

Veliki problem je i što trava na obali još nije pokošena.

Kuljani

“Prilazni put u naselju od ‘Centruma’ je maksimalno kritičan u dužini od nekih 800 metara. Više puta smo podnosili zahtjev za sanaciju nadležnima, ali od toga ništa nije bilo, u jednom trenutku su građani čak izašli da blokiraju put, ali sam ih na molbu gospodina Novakovića vratio”, tvrdi Duško Mrđa, član Savjeta MZ-a.

Problem su i zapušeni kanali, a od grada su tražili i da im obezbijedi prostor za ambulantu, vrtić, udruženja…

“Kakva je situacija, pokazuje da uprkos svim zahtjevima od 2010. godine nijedna marka nije investirana u infrastrukturu u Kuljanima”, tvrdi Mrđa.

Bronzani Majdan

U Savjetu MZ Bronzani Majdan kažu da imaju mnogo problema, ali tri stvari su najprioritetnije, a to je da se završi vodovodna mreža Crnog vrela, da se srede putevi i, ono najvažnije, da postrojenje stare fabrike “Bosna” počne s radom.

“Koliko god voda bila neophodna, kad si 100 godina bio bez nje, možeš i još pet, ali bez para i posla se ne može živjeti”, naglasio je Mirko Popović, predsjednik Savjeta MZ Bronzani Majdan.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender