21. 09. 2020.
Starčevica: Traže lokaciju za spomenik  palim stvaraocima Republike Srpske

Starčevica: Traže lokaciju za spomenik palim stvaraocima Republike Srpske

Starčevica: Traže lokaciju za spomenik palim stvaraocima Republike Srpske

Jedan od pokretača ove inicijative i član Mjesne boračke organizacije Starčevica Milorad Jerilović izjavio je da bi prostor u parku gdje je betonska šahovska ploča i gdje se okupljaju ljudi u Ulici Josifa Pančića bio idealan za spomen-obilježje stvaraocima Republike Srpske iz tog dijela grada.

Prvo smo se obraćali crkvama u našem naselju, od kojih smo tražili dozvolu da postavimo spomen-česmu u dvorištu Rebrovačke crkve ili hrama Svete Petke. Međutim nije nam odobreno. Zato smo odlučili da se obratimo Gradskoj upravi. Park u Ulici Josifa Pančića je idealan za postavljanje spomen-ploče ili česme. Tu stvaraoci Republike Srpske sa našeg područja najviše provode vrijeme, pa bi ih obilježje sjećalo na pale komšije i saborce – kazao je Jerilović.

On je dodao da se nada će im grad dati prostor bez nadoknade, a sami će osmisliti način kako da finansiraju postavljanje spomenika.

Istovjetan zahtjev je na prošloj sjednici Skupštine grada iznio i odbornik SNSD-a u Skupštini grada Nenad Talić, kojem su se ovi bivši borci obratili za pomoć.

Zahtjev boraca sa Starčevice iznio sam na prošloj sjednici Skupštine grada i smatram da je to lijepa inicijativa. Pali borci zaslužuju da imaju spomenik. Mjesna boračka organizacija Starčevica ima puno boraca koji žele da izraze poštovanje palim saborcima i smatram da im treba izaći u susret – rekao je Talić.

Iz Gradske uprave su rekli da će Odjeljenje za prostorno uređenje zauzeti stav o njihovom prijedlogu.

Ovo odjeljenje podržava svaku inicijativu za izgradnju spomenika i spomen-obilježja iz oslobodilačkih ratova koja je podnesena u skladu sa Zakonom o spomenicima i spomen-obilježjima oslobodilačkih ratova – rekli su u Gradskoj upravi.

Ada

Milorad Jerilović je rekao da su ranije borci iz Mjesne boračke organizacije Ada pokrenuli sličnu inicijativu.

– Grad je borcima Ade dodijelio prostor bez nadoknade za spomenik. Nadam se da će i nama izaći u susret – rekao je Jerilović za Glas Srpske.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender