29. 09. 2020.
Zaljubljenost je prošla, šta sad?

Zaljubljenost je prošla, šta sad?

Zaljubljenost je prošla, šta sad?

Očigledno, faza idealizacije se završila, a fikcija i hormoni koji su uticali na sposobnost rasuđivanja, više ne djeluju. Osjećamo se kao da smo sišli sa oblaka u surovu realnost. Kako da se snađemo i prebrodimo “otrežnjenje” i emotivno nezadovoljstvo, budući da ljubav još postoji…

Zamjerke, zamjerke

Zašto mu odjednom smetaju njene “krpice” rasijane po kupatilu i stanu, a njoj način na koji on hoda, priča, oblači se? Koliko god boli prolazak faze zaljubljenosti, francuski psiholog Elodi Sengal tvrdi da otrežnjenje, zamjerke i svađe mogu da prodube odnos i zbliže partnere ako imaju iskrene emocije.

– Mi nismo dvije polovine koje se savršeno uklapaju, već je svako ličnost za sebe i prirodno je da iskaže ono što mu smeta, a ne da ćuti i pretvara se da mu je sve potaman – kaže Sengal.

Odjednom svađa!

Kada prvi put neko od partnera podigne ton, oboje se zapitaju šta se to promijenilo u vezi koja je do juče bila idilična. Tokom svađe, iluzija o harmoniji se raspršava u trenu i partneri shvataju da nisu “sijamski blizanci”. Elodi savjetuje da se oko toga ne pravi drama, već da se prva svađa shvati kao potvrda da je veza – prava.

– Određena doza konflikata je neizbežna i čak poželjna, jer daje živost odnosu, produžava ga i uspostavlja ravnotežu – objašnjava psiholog.

Noć bez strasti

Poslije strastvenih noći, koje su djelovale da kratko traju, jer je želja za seksom bila frenetična, jedne večeri partneri su se samo poljubili ovlaš i okrenuli na drugu stranu da spavaju. Žene se na to više uspaniče, pomisle da ih muškarac više ne želi, čak i ne voli. Međutim, francuski psihoanalitičar Valeri Blanko uverava da nijedna strast ne traje vječno, što ne znači da je ljubav prestala.

– Partner nije mašina, pa može nekada da bude umoran – opominje Valeri žene. – Umjesto da mu prebacujete, testirajte ga tako što ćete igrati na kartu čežnje. Otputujte na vikend sa drugaricama, nestanite malo, razdvojte se da biste vidjeli kako reaguje na to kada vas nema.

Stigla je dosada

Hvatamo sebe da se u društvu partnera dosađujemo, priče više ne zvuče tako interesantno, a šale su često banalne, čak i glupe. Šta se promijenilo? Francuski psiholog Elodi kaže da je to pokazatelj da smo prestali da se divimo partneru i sve što je on govorio i radio “dizali smo u visine”, a sebe nesvjesno stavljali u drugi plan.

– To je dobro, jer najzad shvatamo da partner nije najpametniji i najzabavniji, što znači da nekada može da zvuči dosadno. Jedini način da se prevaziđe dosada u vezi jeste da se razgovara, razmenjuju misli i ideje, a ne da nekog slijepo slušamo i ćutimo – savjetuje psiholog. (Novosti)

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender