22. 09. 2020.
U koje godišnje doba treba praviti bebe

U koje godišnje doba treba praviti bebe

U koje godišnje doba treba praviti bebe

Dugi, topli dani, sunce i bujanje prirode ne samo da pogoduju novim i starim romansama, već je ovo i najbolji period u godini za suzbijanje bele kuge. Stručnjaci su objavili da je upravo leto najbolje vreme za pravljenje dece jer je sperma aktivnija tokom letnjih meseci.

Oni ističu da su juli i avgust najbolji meseci za vođenje ljubavi koje ima za cilj dobijanje bebe, jer se spermatozoidi kreću brže nego u januaru mesecu. Pretpostavljaju da je to povezano sa promenom nivoa testosterona.

Svaki šesti par suočava se s neplodnošću, odnosno situacijom da ni nakon godinu dana aktivnog seksualnog života bez zaštite ne dolazi do začeća. U polovini slučajeva uzrok je muška sperma koja se sporo kreće.

Da bi oplodio jajnu ćeliju spermatozoid moja da prepliva solidnu turu, kroz grlić materice, pa sve do jajovoda i materice. U svemu tome bitna je pokretljivost, jer ako su spori, teže dolazi do oplođenja. Muškarci se smatraju plodnima ako im je najmanje 40 odsto spermatozoida pokretljivo.

U sklopu studije, lekari su prikupili podatke od 5.188 muškaraca u Centru za reprodukciju Univerziteta Parma u severnoj Italiji. Otkrili su da je sperma pokretljivija u leto (65,3 odsto), nego u zimu (50 odsto) iako je zimi broj spermatozoida veći.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu Chronobiology International, a preneo ga je portal kliX.

(Telegraf.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender