18. 09. 2020.
Cvijanovićeva: Snimak je montiran

Cvijanovićeva: Snimak je montiran

Cvijanovićeva: Moj stav je da poskupljenje struje može biti maksimalno 3 do 4%

Cvijanovićeva je potvrdila da je Vlada Republike Srpske i od regulatora i od “Elektroprivrede” tražila obrazloženje u vezi sa predloženim poskupljenjem električne energije, odnosno novim tarifnim postupkom kako bi se utvrdilo šta se dalje može učiniti.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Vlada nije nadležna za određivanje cijene električne energije, već Regulatorna komisija za energetiku, koja je skupštinsko tijelo.

“Komisiju ne postavlja Vlada, niti ih bira, niti određuje uslove njihovog rada”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da je Vlada nije željela da bude većeg povećanja struje, odnosno maksimalno tri, četiri odsto, s obzirom da je sve preko toga veliko opterećenje za građane.

“To smo komentarisali kao institucija, ali ne kao neko ko može da spriječi ili se miješa u rad regulatora”, istakla je Cvijanovićeva.

Na pitanje novinara da prokomentariše zahtjev opozicije za održavanje posebne sjednice parlamenta Srpske povodom najavljenog poskupljenja struje, Cvijanovićeva je rekla da nije čula da je opozicija zatražila posebnu sjednicu Narodne skupštine o toj temi.

“Opozicija može i tražiće svake sedmice posebnu sjednicu, ali je ovo puno važnija priča od toga da se pravi opoziciona ili poziciona priča. Hoću da vidim kako je vođen tarifni postupak, mislim da imam pravo na to iako su oni nezavisno regulatorno tijelo, i da vidimo šta nam je na kraju činiti sa jednom takvom odlukom”, istakla je predsjednik Vlade Srpske.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske saopštila je juče da je završila tarifni postupak i utvrđivanje cijena i tarifa po zahtjevima elektro-energetskih preduzeća, te da je predviđeno prosječno poskupljenje struje u Republici Srpskoj od 8,76 odsto koje bi trebalo da se primjenjuje od 1. jula.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender