19. 09. 2020.
Jaka konkurencija: Medicinska škola odbila 156 odlikaša

Jaka konkurencija: Medicinska škola odbila 156 odlikaša

Jaka konkurencija: Medicinska škola odbila 156 odlikaša

Suze i smijeh mogli su se vidjeti ispred banjalučkih škola, a najdramatičnije je bilo ispred Medicinske, za koju je vladalo najveće interesovanje svršenih osnovaca. Dok su jedni razdragano uzvikivali: “Uspio sam”, “Super, prošla sam”, drugi su bili tužni i uplakani, jer će im bijeli mantil ostati pusta želja.

Koliko je konkurencija bila jaka, pokazuje podatak da je za zanimanje medicinski tehničar bilo potrebno najmanje 67,38 od maksimalnih 70 bodova. Maksimalni broj bodova od upisanih 140 imala su čak 53 učenika.

Ne, nisam se upisala i ne mogu da vjerujem. Zaista mi je teško, jer imam 65,35 bodova. Oduvijek sam željela da idem u medicinsku školu, ali kako sada stvari stoje, od toga sada nema ništa – kazala je tužno Tamara Đaković.

Ona se, međutim, kao i mnogi odlikaši nada da će biti upisano još jedno odjeljenje, ali je to još neizvjesno. S druge strane, osmijeh nije silazio sa lica Venite Trivić, koja se upisala u Medicinsku školu zahvaljujući 69,49 bodova. Mama, tata i brat podijelili su radost s njom.

Direktor Medicinske škole Vladimir Jagodić kaže da je ove godine konkurisalo više od 380 kandidata, a primljeno je 224. Čak 70 đaka su bili vukovci, a njih 53 upisalo se na smjer medicinski tehničar.

Odbijeno je oko 160 odličnih đaka. Jednostavno, nismo imali dovoljno mjesta – kazao je Jagodić, koji nije mogao da precizira da li će biti proširivane liste primljenih, jer to zavisi od odluke Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Gužva je bila i ispred Gimnazije, u kojoj takođe više nema slobodnih mjesta.

– Uspjela sam. Presrećna sam, jer je zaista bila prejaka konkurencija – kaže Ana Korićanac koja nije krila osmijeh na licu.

Direktor Gimnazije Zoran Pejašinović istakao je da je oko 50 odsto svršenih osnovaca stiglo sa Vukovom diplomom.

I ranijih godina imali smo dosta odlikaša. Zbog toga što veliki broj njih otpada, zalažem se za uvođenje prijemnih ispita koji bi mnogo olakšali upis – kazao je Pejašinović.

Njegovo mišljenje dijeli i direktor Ekonomske škole Nada Vulić, navodeći da bi kvalitetan prijemni ispit bolje iskristalisao ko ima talenat za koju školu.

Tako bi realnije pravili i upisne kvote. Za razliku od prethodnih, ove godine je dosta manje đaka koji žele da upišu Ekonomsku školu. Sada je apsolutni hit Medicinska škola – ističe Vulićeva.

Pomoćnik direktora Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole Slavica Pantović kaže da su u prvom upisnom roku u tu školu upisali sedam odlikaša i da imaju još mnogo slobodnih mjesta.

Osim u banjalučkim, gužve su vladale i u školama u ostalim gradovima RS. Poslije prijema odlikaša slijedi upis za ostale đake u trogodišnje škole i četvorogodišnje u kojima još ima slobodnih mjesta, koji počinje 22. juna, a završava se 24. juna. Svi koji ne budu uspjeli da se upišu u prvom roku nadaju se da će im se sreća osmijehnuti u drugom, koji će biti organizovan u julu.

Njemački jezik

Vladimir Jagodić kaže da nikada kao do sada đaci i njihovi roditelji nisu bili zainteresovani za njemački jezik.

– Vjerujem da je ovolika zainteresovanost za medicinske škole zbog toga što mnoge firme iz Njemačke traže medicinare sa naših područja i što je to trenutno najbolja šansa za brzo zaposlenje – istakao je Jagodić, piše Glas Srpske.

MEDICINSKA ŠKOLA
Prijavljeni: 380

Primljeni: 224

Vukovci: 70

Nema više slobodnih mjesta

GIMNAZIJA
Prijavljeni: 324

Primljeni: 286

Vukovci: 105

Nema više slobodnih mjesta

EKONOMSKA
Prijavljeni: 113

Primljeni: 113

Vukovci: 7

Slobodno – 111 mjesta

UGOSTITELjSKA
Prijavljeni: 109

Primljeni: 7

Vukovci: –

Slobodno – 227 mjesta

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender