22. 09. 2020.
Lavrov sa Dodikom: Rezolucija o Srebrenici je antisrpska

Lavrov sa Dodikom: Rezolucija o Srebrenici je antisrpska

Lavrov sa Dodikom: Rezolucija o Srebrenici je antisrpska

“Razgovarali smo o situaciji u Savjetu bezbjednosti gdje se vrše pokušaji da se progura rezolucija tempirana za 20-togodišnjicu događaja u Srebrenici. Rezolucija je apsolutno antisrpska”, rekao je Lavrov.

Poslije sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Petersburgu, Lavrov je naveo da je “ton (duh)rezolucije apsolutno antisrpski”.

“Ona tumači događaje na krajnje pogrešan način, čak i sa pravnog stanovišta. Ovi događaji su dati na procjenu Savjetu bezbjednosti UN”, rekao je Lavrov.

Lavrov vjeruje da Rezolucija može da izazove nova međuetnička trvenja na Balkanu s obzirom na talas nacionalističkih raspoloženja koja su primjećena u tom dijelu Evrope, javila je ruska novinska agencija Tas s.

“Dobra je prilika za mene da razmjenimo mišljenja o situaciji u Bosni i Hercegovini i na Balkanu uopšte, uzimajući u obzir jasan talas etničkog nacionalizma koji smo uočili na terorističkim događanjima u Zvorniku i nedavno u Makedoniji”, objasnio je Lavrov.

Prema njegovim riječima “u tom kontekstu svakako će, dosljedno, nastaviti sa linijom očuvanje osnovnih principa Dejtonskog sporazuma”.

I Dodik je, sa svoje strane, skrenuo pažnju na alarmantno stanje uzrokovano od Islamske države koja u svojim redovima ima oko 380 ljudi iz BiH.

“To svjedoči o prijetnji po sve nas”, upozorio je Dodik, navodi Tas s.

Dodik: Rusija dokazala da ne mijenja politiku prema Srpskoj i BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je stav ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova – da je britanska rezolucija o Srebrenici neprihvatljiva i antisrpska – dokazao da Rusija nije promijenila svoju politiku prema BiH i Republici Srpskoj.

“Gospodin Lavrov je veoma jasno potvrdio da Rusija, a i on lično, veoma dobro razumiju nijanse kad je riječ o odnosima u BiH i da bi bilo kakva jednostrana rezolucija, kakva je britanska o Srebrenici, samo dovela do još većeg raskola u BiH”, istakao je Dodik u telefonskoj izjavi iz Sankt Peterburga.

Dodik je rekao da se Rusija ponaša u skladu sa svojim političkim interesima i da ne mijenja svoje bazične stavove, kako su to pokušavali da predstave neki spekulativni mediji i analitičari.

“Rusija ima svoju poznatu politiku i Rusija je velika zemlja i važan faktor na međunarodnoj političkoj sceni i nije za očekivati da zbog nekih sujeta, koje su se pokazale kroz razne spekulacije, mijenja svoje bazične stavove”, naveo je predsjednik Srpske.

Dodik je napomenuo da je to potvrdio i današnji sastanak sa Lavrovim, koji je nekoliko puta ponovio da ostaje privržen Dejtonskom mirovnom sporazumu kao dijelu međunarodnog prava.

“U tom pogledu oni su i ranije iznosili svoja neslaganja sa kršenjem Dejtonskog sporazuma, otimanjem nadležnosti i radom visokog predstavnika i to su svih prethodnih godina nesumnjivo pokazali”, podsjetio je Dodik.

On je dodao da je jasno i da britanska rezolucija o Srebrenici pokušava da legalizuje stereotipe koji se godinama promovišu, ocijenivši da je gotovo frapantno da jedna tako ozbiljna zemlja kakva je Velika Britanija želi da izvrši takvu političku podvalu tom rezolucijom.

“To je nešto što prema čemu, kao čovjek koji je odgovoran za Srpsku, moram da izrazim svoje negodovanje i neslaganje”, istakao je Dodik.

On je ponovio da je ta rezolucija nepotrebna i očigledno dio jedne prakse koja nije dogovorena.

“To mi je i gospodin Lavrov objasnio – da je dogovoreno da se 7. jula održi sjednica Savjeta bezbjednosti UN-a i da se, što se tiče BiH, samo održi minut ćutnje za sve stradale u sukobima u prethodnom vremenu. A sada pokušati da se na već dogovoreni obim sastanka uputi takva jedna jednostrana i za srpski narod ponižavajuća rezolucija – apsolutno mislim da nije fer ni korektno od inicijatora svega toga”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da je s ruskim šefom diplomatije razgovarao i o bezbjednosnim izazovima poput terorizma, koji je nesumnjivo jedan od osnovnih problema danas u svijetu.

“Rusija, koja je dio antiterorističke koalicije, kao i Srpska, ima potrebu da sarađuje sa svim partnerima na tom planu i razgovarali smo o detaljima moguće saradnje naših bezbjednosnih službi koja bi bila usmjerena na borbu protiv terorizma, ali i kroz obuku i opremanje i na prevenciju bilo kakvih terorističkih akcija”, rekao je Dodik.

On je dodao da je na sastanku bilo riječi i o privrednoj saradnji, poznatim elementima dobre saradnje koju Srpska i Rusija već imaju.

“Razgovarali smo i o ranije dogovorenoj finansijskoj pomoći Republici Srpskoj i dogovorili da uđemo u tehnička pitanja oko tog aranžmana”, rekao je Dodik.

Govoreći o učešću na plenarnoj sjednici Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, čiji je pokrovitelj ruski predsjednik Vladimir Putin, predsjednik Srpske je rekao da je to zasjedanje bilo posvećeno globalnoj ekonomiji i davanju odgovora na osnovna pitanja kada je riječ o stavovima Rusije o svim otvorenim pitanjima – od Ukrajine i Sirije do globalnih ekonomskih problema.

“Učestvovalo je tu nekoliko predsjednika država i vlada, među kojima sam bio i ja kako bih mogao da spoznam kuda se kreće svijet koji je u tom ekonomskog smislu očigledno u velikim izazovima”, rekao je Dodik.

On je dodao da Rusija, kao velika zemlja, ima određene odgovore na ta pitanja.

“Oni su uspjeli da stabilizuju svoju valutu, spriječe inflaciju, i utisak je da se Rusija stabilizovala iako su sankcije napravile određene probleme, ali ne samo Rusiji, nego i onima koji su ih uvodili”, zaključio je Dodik, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender