29. 09. 2020.

Nema isplate plate bez uplate doprinosa?

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da ovaj sistem funkcioniše u Makedoniji tako da su zakonskim rješenjima obavezani isplatioci plata da elektronski obračun plata dostavljaju Poreskoj upravi koja softverski obavlja ukupnu kontrolu i elektonski daje nalog banci za isplatu, piše “EuroBlic”.

“Pokazao se veoma efikasnim jer se ne mogu isplatiti neto plate bez uplate doprinosa, čak i u slučajevima kada je za samo jednog zaposlenog netačan obračun. Tada sistem, u koji su uvezani isplatioci plata, Poreska uprava – Jedinstveni sistem socijalnog osiguranja i banke, to ne dozvoljava”, rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, mogućnost da se banke uključe u kontrolu uplate doprinosa omogućio bi i potpuni obuhvat svih zaposlenih, a banke bi isplaćivale isključivo po nalogu Poreske uprave.

“To za banke ne bi predstavljao novi angažman, niti novi profit. Bilo bi čak i investicija, zbog tehničke podrške uvezivanja sa Poreskom upravom i registrima isplatilaca plata”, rekao je Tegeltija.

“EuroBlic” u današnjem izdanju piše i da se o tome već neformalno razgovaralo sa bankama, ali da one nemaju jedinstven stav o ovom pitanju.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender