01. 10. 2020.
Danas svečani doček ikone Presvete Trojice

Danas svečani doček ikone Presvete Trojice

Danas svečani doček ikone Presvete Trojice

Ikona će sveštenstvu Sabornog hrama Hrista Spasitelja biti predata na trajno čuvanje u Hramu poslije nedjeljne liturgije u vremenu od 10.30 do 11.00 časova.

Gradu Banjaluci i Sabornom hramu Hrista Spasitelja ovu ikonu daruje Poklonička agencija Srpske pravoslavne crkve „Dobročinstvo“, koja ove godine navršava 25 godina svoga rada i postojanja.

Ikona, dimenzija 120 x 90 cm, djelo je poznatog ikonopisca Bojana Jurišića, a rađena je u tradiciji vizantijske ikonografije, po motivu jednog od najznačajnijih događaja iz biblijske istorije Starog Zavjeta, odnosno javljanja Boga – Svete Trojice praocu Avraamu u vidu Tri Anđela.

Biblijski događaj koji izobražava ova ikona, opisan u Prvoj knjizi proroka i bogovidca Mojseja, desio se oko 1.800 godina prije Hristovog Rođenja, u mjestu Mamvri (Mamvrijska dubrava ili dolina) kod Hevrona, na zapadnoj obali rijeke Jordan, 35 km južno od Jerusalima.

Da bi se sklonili od dnevne žege, Avraam je svoje neobične goste ugostio pod krošnjom jednog hrasta, u Bibliji poznatog kao Mamvrijski hrast, u čijoj blizini je bio nastanjen.

Ovaj hrast se na čudesan način očuvao do naših dana, i nalazi se na posjedu ruskog manastira Svete Trojice. Po predanju, hrast je star oko 5.000 godina. Za hrišćane predstavlja veliku svetinju, ali ga takođe poštuju, i oko njega se okupljaju, judeji i muslimani.

Zaslugom pokloničke agencije „Dobročinstvo“, upravo od ovog sveštenog drveta, jedna čestica je stavljena u relikvijar koji se nalazi u dnu darivane ikone Presvete Trojice.

Obogaćena svetinjom drevnog Mamvrijskog hrasta, a kao izraz bratske, jevanđelske ljubavi darovatelja prema Eparhiji banjalučkoj i gradu Banja Luka, kao i znamenje sabornosti i neraskidivog jedinstva srpskog pravoslavnog bića, odnosno Srpske pravoslavne crkve, ova ikona će, po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva episkopa banjalučkog G. Jefrema, biti postavljena i trajno ostati na mjestu nekadašnjeg, stradalnog (od ustaša porušenog), hrama Svete Tojice u Banjoj Luci, odnosno u novosagrađenom Sabornom hramu Hrista Spasitelja, gdje će vjerujućem narodu ovog dijela Republike Srpske, ali i svim drugim njenim poklonicima, biti dostupna za poklonjenje i cjelivanje.

U ime agencije „Dobročinstvo“, ikonu Presvete Trojice, sveštenstvu Sabornog hrama uručiće direktor Agencije g. Dragan Vukić, navodi se u Upravi hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender