22. 09. 2020.
Kao igračka: Automobil koji se vozi pomoću smartfona

Kao igračka: Automobil koji se vozi pomoću smartfona

Kao igračka: Automobil koji se vozi pomoću smartfona

Jedna od kompanija koja razvija sistem daljinskog upravljanja vozilom je Jaguar Land Rover.

Ovaj proizvođač luksuznih automobila predstavio je prototip modela Range Rover Sport sa automatskim mjenjačem, kojim se može upravljati pomoću pametnog telefona čak i kada je vozač izvan vozila.

Putem aplikacije može se kontrolisati volan, gas i kočnica automobila, a može se odabrati i vožnja u rikverc.

U kompaniji kažu da je ovaj sistem od koristi prije svega u terenskoj vožnji, kada vozač nije siguran da li može da savlada neku prepreku.

On tada može da napusti vozilo i preveze ga preko sporne dionice pomoću daljinskih komandi, dok istovremeno vizuelno kontroliše da automobil ne zakači podvozjem prepreku ili neravninu na putu.

2

Daljinsko upravljanje može da pomogne i u urbanim sredinama, na parkinzima ili javnim garažama.

U slučaju da je automobil zagrađen sa strane drugim vozilima i da vozač ne može da uđe unutra, on može da aktivira motor pomoću pametnog telefona i daljinskim putem pomjeri auto nekoliko metara kako bi mogao da otvori vrata, uđe u vozilo i nastavi vožnju.

Sistem ima i funkciju koja omogućava automatizovano manevrisanje “u mjestu” i okretanje vozila za 180 stepeni na malom prostoru, naizmeničnim rotiranjem volana u lijevu i desnu stranu i promjenom stepena prenosa iz napred (D) u nazad (R) i obratno.

B92
Foto: Jaguar Land Rover

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender