21. 09. 2020.
Majka ubijenih dječaka: Šta je sa zločinom nad Srbima, i  ja sam majka iz Srebrenice

Majka ubijenih dječaka: Šta je sa zločinom nad Srbima, i ja sam majka iz Srebrenice

Majka ubijenih dječaka: Šta je sa zločinom nad Srbima, i ja sam majka iz Srebrenice

Ona za “Večernje novosti” kaže da zločin koji je počinjen nad njenom djecom ne može da preboli, niti da oprosti i traži da joj neko odgovori šta se desilo u Skelanima, ukoliko je, prema rezoluciji koju priprema Velika Britanija, u Srebrenici bio “genocid”.

“A šta je bilo ovdje? Kada su nas napali u Skelanima je bilo nas stotinak… Nas koji smo ostali u svojim kućama. A od tih stotinjak ubijeno je 69. Pa šta je onda genocid? Da li je i ovo genocid?”, pita Dimitrijevićeva.

Ona naglašava da je čula da se u rezoluciji ukazuje na potrebu pomirenja, ali naglašava da pomirenja može biti tek kad neko bude osuđen za njenu mrtvu djecu.

“Pomirenje može da bude kada nekog osude. Ko je tačno pucao u njih? Ja znam ko je komandovao”, kaže majka Milica i dodaje da noćima nije spavala kada su Orića oslobodili.

“Kako tad, tako i sad. Stalno nas varaju. Igraju se sa našom nesrećom. Svi. Onaj koji je popisao hiljade muslimanskih žrtava u Srebrenici ovdje nikad nije došao. I mi smo majke Srebrenice. Skelani su Srebrenica, nisu Mars”, poručuje Dimitrijevićeva.

Ona kaže da joj san nije htio na oči ni kada su na deset godina od događaja u Srebrenici u Beogradu osvanule slike muslimanske djece i da se tada kao i sad pitala da li je neko srpsko dijete ikada bilo na bilbordima u Beogradu, Banjaluci, Srebrenici, Bratuncu – bilo gdje.

“Nemam ja ništa protiv bilo čije djece. Svi su oni bili samo djeca. Ubiti dijete najveći je zločin. Ubiti moje ili tvoje – isto je. Zašto se onda broje žrtve samo jedne strane? Zašto smo dopustili da kada se izgovori Srebrenica kaže – tamo su stradali samo muslimani od Srba”, pita Dimitrijevićeva.

Ona podsjeća da je 2011. godine javno protestovala protiv nepravde i da je zamjenika američkog ambasadora u Sarajevu Džonatana Mura prilikom komemoracije u Potočarima pitala zašto nije došao na komemoraciju srpskim žrtvama, na što joj je odgovorio da oni ne posjećuju komemoracije, gdje se obilježava stradanje vojske.

“Da li su moja djeca bili vojnici? Da li je iko iz naše kuće išao u tuđu da ubija na kućnom pragu, pljačka i pali? Eto, to sam pitala. Ni tada nije bilo odgovora”, kaže Milica Dimitrijević, majka dva mala ubijena dječaka iz Srebrenice.

(Novosti, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender