25. 09. 2020.
Očajna majka: Moju ćerku su ucenili montažom pa obljubili

Očajna majka: Moju ćerku su ucenili montažom pa obljubili

Očajna majka: Moju ćerku su ucenili montažom pa obljubili

„U šoku smo svi, to što su mojoj ćerki radila ta dva dečaka je bolesno. Osećam se zgroženo jer su u pitanju deca od 12 i 14 godina. Moja ćerka je osramoćena, istraumirana, uplašena“.

Ovim riječima počinje ispovijest majka djevojčice (12) iz Svrljiga nad kojom su bludničila dvojica školskih drugova stara 13 i 14 godina, navodeći je da ih oralno zadovolji.

Slučaj se desio 28. maja, ali je otkriven i prijavljen policiji tek 12. juna nakon što su slike obljube, kružeći među djecom i internetom, došle i do majke djevojčice.

„Bili su sami u stanu jednog od dečaka. Skidali su je i terali da ih oralno zadovoljava. Ucenjivali su je da navodno imaju neke njene slike, a zapravo fotomontaže, što ju je uplašilo. Nije silovana, ali je moglo da bude i gore. Bili su sami u stanu, ali je kasnije došla baka jednog dečaka koja nije znala šta se dešava jer su zaključali vrata od sobe“, priča zabrinuta majka i kaže da je uzela uput za psihijatra za svoju kćeku.

Ona nije znala za taj događaj sve dok jedna drugarica njene kćerke nije došla i pokazala joj dvije fotografije na kojima je prepoznala kćerku.

„Cela škola je znala, slike su kružile danima. Zvala sam dečke i rekla da obrišu sve slike. On me je molio da ne idem u policiju pravdajući se da „ništa nije bilo“ „, povjerava se majka djevojčice.

Kaže da je primjetila promjenu ponašanja kod kćerke, ali da nije znala razlog.

„Ona je po prirodi vesela i pričljiva, a postala je tužna. I zabrinuta. Kada sam je pitala šta se desilo, rekla je da je zbog vremena“, dodaje majka djevojčice.

Protiv starijeg dječaka koji je navršio 14 godina podnijeta je krivična prijava za obljubu sa djetetom, dok je trinaestogodišnjak krivično neodgovoran i neće imati nikakve posljedice.

„Prema članu 2 Zakonika o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivično pravnoj zaštiti maloletnih lica, lice koje nije navršilo 14 godine smatra se krivično neodgovornim. To znači da mu se ne mogu izreći ni bilo kakve vaspitne mere, niti roditelji mogu da odgovaraju“, kaže portparol Višeg tužilaštva u Nišu Vladimir Stanojević.

No, kaznu bi mogao da izbjegne i drugi osumnjičeni ukoliko se vještačenjem psihičke zrelosti pokaže da ima osnova za primjenu stava 4. člana 180 Krivičnog zakonika koji kaže da se neće kazniti učinilac djela ako između njega i djeteta ne postoji značajnija razlika u njihovoj duševnoj i tjelesnoj zrelosti.

Pojačan nadzor ili slanje u dom

U Centru za socijalni rad u Svrljigu kažu da ni dječaci ni djevojčica nisu do sada evidentirani kao problematična deca.

„Sa mlađim dečakom i porodicom, krenućemo u savetodavni rad. Za starijeg dečaka, Centar može sudu predložiti vaspitne mere – pojačan nadzor roditelja li upućivanje u popravni dom. Čekamo beleške policije, a o dlučuje sud“, kaže psiholog Jelena Đorđević, a prenosi Blic.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender