25. 09. 2020.
NSRS nastavlja raspravu o Prijedlogu ekonomske politike

NSRS nastavlja raspravu o Prijedlogu ekonomske politike

“Afera snimak” glavna tema pred očekivano burno zasjedanje NS RS

Predskupštinski maraton “Afera snimak” glavna je tema na odborima i poslaničkim klubovima. SNS-ov Adam Šukalo, od kojeg je i krenula čitava priča, uz podršku opozicije dan prije podgrijava vatru. Tvrdi da u čitavoj priči oko istrage na Specijalno tužilaštvo izvršen politički pritisak. Pred zasjedanje, u SNSD-ov tabor došla je i predsjednica Vlade. Kaže, u pitanju su konsultacije oko redovne sjednice ali i onoga što dolazi poslije.

Pa spomenuli smo da imamo takvu sjednicu ali nismo se pretjerano bavili time i mislim da nema uopšte potrebe da se pretjerano bavimo time. To je priča koja nema nikakvu pravnu pozadinu. Ona ima samo čistu političku pozadinu, kaže premijerka Željka Cvijanović.

Smatram da su institucije RS, u ovom slučaju Specijalno tužilaštvo pod političkom kontrolom vlasti i da na taj način praktično u RS stavljena tačka na ovo što se zove pravna država, kaže Adam Šukalo.

U SNSD-u odbijaju optužbe. Kažu da ne bježe od rasprave – glavni argument biće im priča da je svako prisluškivanje bez saglasnosti sa istražnim organima – krivično djelo.

O aferi snimak i posebnoj sjednici satima se raspravljalo i na skupštinskom Odboru za bezbjednost. Predsjedavajući Odbora Milanko Mihajlica tražio je da članovi izglasaju vještačenje snimka. Za podršku nije dobio dovoljno glasova.

Sam izvještaj Uprave kriminalističke policije MUP-a koji je otišao u Specijalno tužilaštvo je govorio o nezakonitom prisluškivanju, o montiranju i tako dalje.

Na kraju se utvrdilo da je obustavljena istraga. Rečeno je da nema nezakonitog prisluškivanja a sve to je izvedeno a da prethodno nije obavljeno vještačenje, kaže Milanko Mihajlica, predsjednik Odbora za bezbjednost u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Sutrašnje zasjedanje jedno je od najiščekivanijih u trenutnom sazivu, posebno zato što odmah poslije završetka četvrte redovne slijedi i posebno zasjedanje.

Sedmicama unazad prethodilo je previranje unutar vladajuće većine ali i među pojedinim strankama opozicionog bloka pa je tako za sutra najavljeno i formiranje novog kluba koji bi možda mogao da odluči o postojećoj ili nekoj novoj većini. Dan pred sjednicu, više niko ne broji koliko ko ima poslanika u svojim redovima – mnoge stvari biće jasnije nakon glasanja.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender