28. 09. 2020.
Beograd: Prevrnuo se autobus, poginula žena, 62 povrijeđena

Beograd: Prevrnuo se autobus, poginula žena, 62 povrijeđena

Beograd: Prevrnuo se autobus, poginula žena, 62 povrijeđena

Nema preciznih podataka o uzroku prevrtanja autobusa, ali po riječima putnika, vozači su se smjenjivali, kaže načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić.

“Od izjava putnika se moglo saznati da su se vozači menjali, što znači da je postojala posada koja je imala nameru da poštuje propise o vremenu. Tahograf je oštećen i još nismo imali podatke da li je eventualno bilo prekoračenja vremena upravljanja”, rekao je Rebić na pitanja novinara u Auto-moto savezu Srbije.

On je istakao da je saobraćajna policija sasvim dobro opremljena i da je u prethodnih desetak mjeseci imala značajne aktivnosti na otkrivanju prekršaja vozača autobusa i kamiona.

“Kontrolisano je u prvih pet meseci ove godine više od 32.000 tih vozila i kažnjeno više od 5.000 vozača profesionalaca. Tako smo poslali poruku svim vozačima kojima je to zanimanje da se moraju poštovati propisi i po pitanju vremena vožnje”, naveo je Rebić.

Predsjednik AMSS-a Mirko Butulija je komentarišući jutrošnju nesreću rekao da je veoma važno da vozači prave pauze u vožnji, kao i da se to naročito odnosi na profesionalce.

“Dosta je umornih vozača na tranzitnim pravcima i postoji velika mogućnost da se nezgode dese. Strašno je što je reč o profesionalnom vozaču, ali uviđaj će tek utvrditi okolnosti i da li je možda u pitanju tehnička neispravnost”, rekao je Butulija

On kaže da Srbiji ne nedostaje taj represivni dio, odnosno kažnjavanje vozača i da saobraćajna policija dobro radi svoj posao, ali da je još značajnije da se radi na promjeni svijesti.

Butulija je naglasio da u tom smislu AMSS i druge organizacije treba više da se uključe, kroz preventivne i profesionalne obuke, jer sama represija ne može dati rezultate.

“Razgovarali smo i sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i sa MUP-om i u pripremi je pravilnik o obuci vozača profesionalaca”, dodao je Butulija.

U nesreći kod Bubanj Potoka poginuo je jedan čovjek, a povrijeđeno je više od 60 turista koji su se vraćali sa ljetovanja u Grčkoj, javlja B92.

Ministar policije Nebojša Stefanović naveo je da će istraga utvrditi kako je došlo do nesreće i da li su vozači preuzimali smjene na vrijeme.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender