21. 09. 2020.
Prihvaćen Nacrt drugog rebalansa budžeta

Predviđen manji budžet grada

Rebalansom se predviđa novi plan ukupnih budžetskih prihoda od 104,6 miliona KM, što je za 4,47 odsto manje u odnosu na prvobitni plan, pri čemu su poreski prihodi planirani u iznosu od 64 miliona, što je smanjenje od 3,8 odsto, a neporeski u iznosu od 40,56 miliona KM i manji su za 5,5 odsto u odnosu na usvojeni budžet za ovu godinu.

Načelnik Odjeljenja za finansije Branislavka Jovandić rekla je da su najveće korekcije izvršene na prihodovnoj strani, dok su na rashodovnoj strani najveći rezovi načinjeni na stavkama za civilnu zaštitu i Odjeljenju za prostorno uređenje, te na stavkama za stručne usluge i troškove za putovanja.

“Operativni plan za povećanje prihoda dostavljen je svim odjeljenjima, a očekuje se povećanje od oko 2,8 miliona KM”, navela je Jovandićeva.

Ona je podsjetila i na činjenicu da će se prihod Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske prikupljen nakon 31. maja raspoređivati jedinicama lokalne samouprave pogođenim prošlogodišnjim poplavama, čime će se popuniti i dio deficita gradskog budžeta.

Prema njenim riječima, oko 1,1 milion KM budžetskih sredstava je u blokadi po osnovu izvršenja sudskih presuda, ali one još nisu pravosnažne.

Odbornik SDS-a Đorđe Umićević upozorio je na činjenicu da je budžet od 2013. godine, kada je iznosio 180 miliona KM, smanjen na dvije trećine tog iznosa.

On je rekao da je suština u padu prihoda, te istakao da su odbornici opozicije tražili posebne sjednice gradskog parlamenta posvećene privredi i obnovi od poplava, ali da gradska vlast izbjegava razgovor o toj temi.

Odbornik NDP-a Mirna Savić Banjac upozorila je na činjenicu da je stavka za civilnu zaštitu manja za 620.000 KM i poručila da se ne smije štedjeti na Odjeljenju za društvene djelatnosti.

Odbornik SNSD-a Marinko Umićević rekao je da su za povećanje prihoda jedino rješenje nove investicije i pokretanje proizvodnje.

Odbornik PDP-a Zoran Talić rekao je da se prilikom izrade budžeta u obzir morala uzeti i vrijednost potencijalnih izgubljenih sudskih sporova Gradske uprave, u skladu sa ranijim preporukama Glavne službe za reviziju.

Javna rasprava o Nacrtu rebalansa budžeta biće provedena od 22. do 25. juna, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender