24. 09. 2020.
Akcija SIPA zbog nedozvoljenog korištenja autorskih prava

Akcija “CD”: SIPA tokom pretresa zatekla djecu bez staratelja

“Na jednoj od lokacija na području Zenice zatečeno je više maloljetnih osoba čiji identitet nije bilo moguće utvrditi, kao ni staratelja, te će ona na adekvatan način, u koordinaciji sa Centrom za socijalni rad i drugim nadležnim organima, biti zbrinuta kao potencijalne žrtve trgovine ljudima”, rekla je novinarima portparol Sipe Kristina Jozić.

Pripadnici Sipe su rano jutros u akciji, koja se provodi u saradnji sa policijskim organima Francuske, uhapsili sedam osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima u svrhu radne eksploatacije.

Jozićeva kaže da je u toku privođenje osumnjičenih u službene prostorije Sipe, gdje će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

U okviru ove koordinisane akcije na području Francuske slobode je lišeno osam osoba i izvršeni su pretresi objekata na više lokacija.

Jozićeva je navela da je zbrinut određen broj potencijalnih žrtava trgovine ljudima sa područja BiH.

U okviru akcije pod kodnim nazivom “CD” pripadnici Sipe uhapsili su E.S, D.H, T.H, L.H, N.D, B.T. i E.H. zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije.

Uhapšeni su osumnjičeni da su od 2012. godine vrbovali više ženskih osoba na način da su sa njima stupali u vanbračne zajednice i organizovali njihove odlaske na područje Francuske, a potom ih putem ucjena, prijetnji, zastrašivanja, zlostavljanja i drugih vidova fizičkog i psihičkog nasilja primoravali da vrše džepne krađe na području Francuske i šire i dostavljaju im novac koji pribave na taj način.

U pojedinim slučajevima žrtve su bile i djeca.

Akcija se realizuje po naredbama Suda i Tužilaštva BiH, javljaju agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender