28. 09. 2020.
Cvjeta prodaja drva,  šporeta i grijalica

Cvjeta prodaja drva, šporeta i grijalica

Banjalučani već sad kupuju drva

Milica i Tomislav Babić, penzioneri iz naselja Nova varoš, kažu da su već nabavili potrebnu količinu drva za ogrev jer su cijene sad povoljnije nego kad zahladi pa se traži cjepanica više.

“Drva uvijek uzimam u ovo doba, na početku ljeta. To je novčano najveća stavka naše kuće i mi za nabavku drva štedimo tokom cijele godine. Od sljedećeg mjeseca počinje štednja za onu tamo zimu. Skupo jeste, ali se grijati mora”, kaže Babić za Nezavisne.

On kaže da koristi isključivo bukovinu za grijanje.

“Raspitivao sam se o cijenama drva i kod većine trgovaca u Banjaluci kreću se od 65 maraka po kubiku u trupcima, dok su iscijepana od 75 do 80 KM, a prevoz je besplatan”, kaže Babić.

Cijena drveta zavisi od kvaliteta ogreva i lokacije na koju se dostavlja, a trgovci savjetuju da se građani ogrevom snabdiju sada, jer je velika mogućnost da će na jesen poskupjeti.

“Već unazad nekoliko godina veliki broj građana odlučuje se da drva kupuje ranije, jer su cijene niže u ljetnom periodu za razliku od jeseni. Trenutno jedna palata, koja sadrži 1,7 kubnih metara iscijepanih drva, košta od 130 do 140 KM, a na jesen ta ista paleta košta 160 KM”, kaže jedan prodavac i dodaje da u ovu cijenu nije uračunat prevoz.

Prema riječima prodavaca, drva pred zimu poskupe za oko 10 odsto.

“Sada drva prodajem po cijeni od 65 maraka u panjevima, a 80 maraka koštaju iscijepana”, rekao nam je Ljubiša B., prodavac koji drva prodaje preko oglasa, te dodaje da je već velika potražnja za ogrevom.

Jedan Banjalučnin rekao nam je da drva nabavlja u više navrata.

“Kupim nekoliko metara odmah s proljeća, pa zatim drugi dio ljeti. Jedan dio kupim iscijepan, a drugi u ćutucima. Tako drva zadrže dovoljno vlažnosti i ne presuše se. I novačno mi je lakše kupovati u više navrata”, kazao je on.

Kontrole komunalaca

Komunalna policija na terenu kontroliše nepropisno odlaganje ogrevnih drva na javnu površinu, a nedavno su naišli i na bačene grane pored kontejnera.

Kada je u pitanju nepropisno odloženi ogrev, nalože se njegovo uklanjanje, pišu Nezavisne novine.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender