22. 09. 2020.
Počinje upis u prvi razred srednjih škola

Počinje upis u prvi razred srednjih škola

Kotorsko: Roditelji odbili svjedočanstva, sporan jezik

Duško Lukić, direktor Osnovne škole “Milan Rakić” iz Rudanke, kojoj pripada područna škola u Kotorskom, rekao je novinarima da je od resornog ministarstva dobio instrukcije da se ovaj predmet piše kao bošnjački jezik, što je u skladu sa nastavnim planom i programom.

Na osnovu novog nastavnog plana koji se primjenjuje od avgusta prošle godine, nastava se prati na jezicima bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda.

Lukić je istakao da se naziv bošnjački jezik primjenjuje u svim školama na prostoru Republike Srpske u kojima nastavu pohađaju Bošnjaci. On je naveo da je o navedenim promjenama juče razgovarao sa delegacijom iz Kotorskog.

Član Savjeta roditelja Osnovne škole “Milan Rakić” Lamija Mehmedić rekla je da su roditelji nezadovoljni jer su za ovu odluku saznali tokom vikenda od razrednih starješina.

Prema njenim riječima, u prethodnom periodu nastava “bosanskog jezika” odvijala se po dva časa sedmično prema nastavnom planu i programu Tuzlanskog kantona, dok učenici od prvog do petog razreda uopšte ne pohađaju nastavu na “bosanskom jeziku”.

Ističući da bošnjački jezik ne postoji, nezadovoljni roditelji su naveli da će u narednom periodu preduzeti odgovarajuće korake.

Roditelji učenika devetog razreda, preuzeli su u prethodnom periodu, svjedočanstva sa upisanim bošnjačkim jezikom kao maternjim.

U područnom odjeljenju Osnovne škole “Milan Rakić” u Kotorskom nastavu pohađa oko 150 osnovaca, od čega je 30 srpske nacionalnosti, prenose agencije.

.
Foto: Ilustracija

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender