20. 10. 2020.
1. jun- Svjetski dan mlijeka

1. jun- Svjetski dan mlijeka

Odobreno: Mlijeko može da se izvozi

Ovo je jedna od dobrih vijesti za BiH i jedna od najboljih kada je u pitanju mljekarski i poljoprivredni sektor BiH”, ocijenio je Šarović na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je istakao da je za stavljanje BiH na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz termički obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda u EU presudan bio kvalitetan akcioni plan koji je pripremila Kancelarija za veterinarstvo BiH i dopune akcionog plana koje su rađene u maju ove godine.

“Za sada je dobijena dozvola, ali posao nije završen”, rekao je Šarović i naglasio da je obaveza BiH da narednih mjeseci završi započete aktivnosti na usvajanju tri ključna zakona iz ove oblasti – zakona o veterinarstvu, hrani i poljoprivredi.

Radne verzije ovih zakona već su pripremljene.

Šarović je rekao da će misija Kancelarije za hranu i veterinarstvo /FVO/ ponovo doći u BiH 2016. godine kako bi provjerili da li je uspostavljen sistem koji garantuje kvalitet.

“Pred nama je godina dana u kojoj treba da opravdamo ukazano povjerenje i razumijevanje koje je dala FVO misija”, istakao je on.

Šarović je dodao da je na ovaj način riješen i izvoz mlijeka za Tursku i Rusiju, nakon što se tragalo za dozvolom za izvoz u ove zemlje.

On je rekao da će upis mljekara koji ispunjavaju uslove za izvoz u EU trajati jedan do dva mjeseca.

“Četiri mljekare su prijavljene za kontrolu FVO misije – mljekara `Megle`, `Livno`, `Milkus` i `Mlijekoprodukt` iz Kozarske Dubice. Dvije mljekare su se prijavile, s tim što su dužne da otklone nedostatke koje su imale prije godinu dana kako bi i one mogle da svoje proizvode izvoze u Hrvatsku i ostale zemlje EU”, kaže Šarović.

Prema njegovim riječima, ključna institucija za upis mljekara za izvoz mlijeka je Kancelarija za veterinarstvo BiH. “Čitav naš sektor će u narednom periodu da sarađuje sa ovom institucijom”, naglasio je ministar spoljne trgovine.

On je naveo i da sve farme, posebno one male, moraju da ispunjavaju evropske standarde kada je riječ o kvalitetu sirovog mlijeka.

Šarović je podsjetio da je početkom godine usvojen pravilnik o kvalitetu sirovog mlijeka, dodajući da proces jeste zahtjevan, ali standard EU se mora poštovati.

Šarović je naglasio da Kancelarija i Ministarstvo pripremaju plan za pripremu proizvođača iz BiH za izvoz mesa, peradi i jaja na EU.

“Značajan dio posla je urađen. Samim stavljanjem na listu BiH je uradila više od 50 odsto posla, a preostaju aktivnosti na akcionom planu”, rekao je Šarović i izrazio nadu da će u razumnom periodu BiH dospjeti i na listu za izvoz mesa i peradi.

Dikrektor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba ocijenio je da bi svi u BiH trebalo da budu zadovoljni ovim rezultatima.

“Mi ćemo što prije prijaviti BiH na listu zemalja odobrenih za izvoz tehnički obrađenog mlijeka, a poslije toga i prijaviti mljekara sa izvoznim brojevima kako bi bili upisani na tu listu”, najavio je on.

Kalaba je ocijenio da je završen “ogroman posao” i zahvalio svim saradnicima u Kancelariji i organizacijama koje su dale podršku.

On je izrazio očekivanja da će sve rezultirati brzim izvozom i da će upis objekata na evropsku listu trajati najviše dva mjeseca.

“Uradili smo nešto dobro za 20.000 primarnih proizvođača, ali i mljekare koje prate njihov posao”, konstatovao je Kalaba.

Predstavnik Grupacija mljekarske industrije BiH Kemal Hrnjić ocijenio je da je ovo istorijski dan za mljekarski sektor BiH i “spas u zadnji čas”.

“Otvara se velika perspektiva razvoja mljekarskog sektora BiH. Danas nam je otovoreno tržište od 500 miliona stanovnika i mi ćemo to na najbolji način iskoristiti”, poručio je Hrnjić, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender