01. 10. 2020.
I lubenice postale luksuz

I lubenice postale luksuz

Jednostavni trikovi: Kako izabrati najslađu lubenicu

Samo najiskusniji mogu kuckanjem da utvrde da li je lubenica zaista zrela. Ali, i za obične kupce postoji nekoliko trikova uz koje će svaki put uživati u slasnom ukusu “kraljice ljeta”.

Ljepota je važna

Pri kupovini, pazite da lubenica bude čvsta i simetrična, bez posjekotina i udubljenja, ali i mekih dijelova na kori. Bilo kakva spoljašnja oštećenja mogu uticati i na sadržaj ispod kore, a nepravilnosti o kojima govoru mogu da ukazuju na to da lubenica nije imala dovoljno vode ili je previše bila u hladu.

Podignite je

Zrela lubenica sadrži čak 92 odsto vode i oko šest odsto šećera, što znači da, kada je potopite u vodu, tek njen mali dio treba da pluta iznad površine. Međutim, pošto u kupovinu ne idete sa lavorom, sljedeća najbolja stvar koju možete da uradite jeste da je podignete – trebalo bi da bude teška za svoju veličinu.

Zagledajte donji dio

Donji dio lubenice trebalo bi da bude žućkast. To je mjesto na kome je ona bila postavljena na zemlju dok je sazrijevala na suncu. Što je to mjesto tamnije, utoliko bolje. Ako je blijedo ili uopšte nema razlike u boji, to znači da je lubenica prerano ubrana.

Boja

Savršeno zrela lubenica je tamno zelena i mat boje. Ako se previše sjaji, velika je šansa da će biti manje slatka.

Kuckanje

Metoda pravih “znalaca” koja se uči godinama. Člancima prstiju lagano lupnite po kori – zrela lubenica više “vuče” na tenor nego na bas.

Prodavac je već izrezao

Ako je lubenica prerezana, posao vam je znatno olakšan – tražite onu sa što više smeđih i što manje bijelih sjemenki. Meso treba da bude tamno crveno, ali i dalje sočno. Ako se odvaja od semenki, i izgleda zrnasto, znači da se lubenica već suši, što nije dobro. (Dnevno)

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender