24. 09. 2020.
5 sitnica važnih za hemiju između muškarca i žene

5 sitnica važnih za hemiju između muškarca i žene

5 sitnica važnih za hemiju između muškarca i žene

Naučnici pokušavaju već decenijama da objasne zašto je “hemija” prisutna između nekih parova, a između drugih pojedinaca “zakazuje”. U svojim nastojanjima došli su i do nekih zajedničkih faktora koji pojačavaju seksualnu privlačnost među osobama ženskog i muškog pola.

1. Nos je važan igrač u predigri

Muškarce seksualno uzbuđuje kombinacija mirisa lavande i bundeve, a žene duet krastavca i sladića. Na uzbuđenje će da utiču ove arome u parfemima i mirisnim svijećama.

2. Crvena je moćna boja

Veće su šanse da će žena da bude pozvana na sastanak ako je obučena u crveno, pišu saradnici studije u stručnom magazinu Journal of Personality and Social Psychology. Muškarci su, naime, pod uticajem kulturnih simbola, na primjer Dana zaljubljenih, pa povezuju ovu boju s romantikom i seksom.

3. “Pijane naočare” zaista postoje

Kad popijemo koju čašicu više, osobe suprotnog pola izgledaju bolje, jer mozak ne primećuje asimetriju njihovih lica. Asimetrična lica nas evolucijski više privlače jer ukazuju na manju mogućnost od genetskih defekata, otkrili su istraživači.

4. Naši tipovi se menjaju

Žene koje ovuliraju više gledaju muževne muškarce naglašenih mišića jer smatraju da mogu da im pomognu u začeću snažnije i zdravije djece. Nasuprot tome, tokom menstruacije su više zainteresovane za muškarce nežnijih tjelesnih karakteristika, jer traže ljubaznost i kooperativnost.

5. Stres podstiče seksualnu privlačnost

U stresnim okolnostima i pod jačim djelovanjem adrenalina, pojačava se seksualna privlačnost između polova. U studiji je dokazano da će istu ženu da pozove veći broj muškaraca na sastanak nakon prelaska nestabilnog mosta, nego oni koji su do nje stigli sigurnim putem.

(B92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender