19. 09. 2020.
Dodik pozvao SDS da podnese zahtjev za prijevremene izbore

Dodik pozvao SDS da podnese zahtjev za prijevremene izbore

Dodik: Održati referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH

Dodik je istakao da Tužilaštvo BiH traži izručenje ratnog muslimanskog komandanta u Srebrenici Nasera Orića da bi ga pustilo na slobodu, kao što je uradilo sa ratnim bošnjačkim liderom Ejupom Ganićem i komandantom tzv. Armije BiH Jovanom Divjakom.

“Ovdje se radi o političkoj pokvarenosti. Ako čitava srpska populacija smatra, osjeća ili zna da postoji Orićeva krivica, onda Tužilaštvo BiH ne može ovako da radi”, rekao je novinarima Dodik u parlamentu Srpske.

On je ponovio da su ove institucije nametnute mimo Ustava.

“U narednoj sedmici ću odmjeriti odnos prema ovom pitanju i tražiti izjašnjenje Narodne skupštine Republike Srpske prema određenim aktivnostima koje će se odnositi na vraćanje ranijim stavovima da treba narod na referendumu pitati da li prihvataju ovakve institucije”, dodao je Dodik.

On smatra da je sigurno da će narod reći “ne” i navodi da će na bazi ovoga predložiti zakon kojim bi svaka odluka ili zakon na nivou BiH bili primjenjivani u Republici Srpskoj samo ako ih potvrdi parlament Srpske.

Dodik je podsjetio da je nadležno tužilaštvo u Bijeljini provelo istragu protiv Orića i bilo u završnoj fazi za podizanje optužnice.

“Onda je Tužilaštvo BiH izuzelo taj predmeti zamrznulo ga. Nemamo nikakvo povjerenje prema toj instituciji. Prenos nadležnosti na nivo BiH i ono što imamo informaciju da se radi je nepodnošljivo. Pozivam srpske predstavnike u institucijama BiH da se uozbilje, jer je nacionalna izdaja put kojim idu”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da će narod odlučiti hoće li postojati Srpska ili ne i da to ne može niko da zabrani.

“Ako je Tužilaštvo BiH spremno da ignoriše zločine nad Srbima, a brani zločince koji su činili zločine nad Srbima – to nam sigurno ne treba”, zaključio je Dodik. /kraj/bon/mis

Naser Orić je ratni zločinac

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da će Naser Orić za njega lično i za gotovo sav srpski narod, a posebno Srbe u Republici Srpskoj uvijek biti ratni zločinac, bez obzira na odluku pravosuđa Švajcarske da ga isporuči BiH.
“Procesuiranje Nasera Orića u Srbiji izvelo bi na svjetlo dana više stotina dokaza i svjedoka o zločinima nad Srbima srebreničkog kraja. Zato je Naser Orić za bošnjačku političku elitu bio posljednja linija odbrane jedne od najvećih obmana s kraja 20. vijeka – a to je priča o Srebrenici. Ona bez Nasera Orića i zločina koje je počinio ne može biti ni potpuna ni ispričana. Zato su gotovo sve zajedničke institucije bile u funkciji udruženog poduhvata za zaštitu bošnjačkih zločina”, istakao je predsjednik Srpske.

On je rekao da je zahtjev Tužilaštva BiH da Švajcarska izruči Nasera Orića BiH bio pokušaj spašavanja bivšeg srebreničkog bošnjačkog komandanta od mogućeg izručenja u Srbiju, po istom scenariju kao i u slučajevima Ejupa Ganića i Jovana Divjaka, a koji nakon toga nisu bili predmet gonjenja.

Dodik je ocijenio da se time Tužilaštvo BiH otvoreno stavilo na stranu, ne samo ratnog zločinca Nasera Orića, već i na stranu svih onih koji brane zločin koji su počinile muslimanske snage nad Srbima u Srebrenci.

“Cinično zloupotrebljavajući nadležnosti, Tužilaštvo BiH je svoj zahtjev obrazložilo sumnjom da bi izručenje u Srbiju ugrozilo procesuiranje predmeta koji se vodi pred pravosuđem BiH. Istovremeno, nisu objasnili javnosti zašto u ovom predmetu, od 2009. godine od kada su ga preuzeli od suda u Bijeljini, nisu ništa uradili”, naglasio je predsjednik Srpske, podsjetivši da je MUP Republike Srpske još 2006. godine podnio krivičnu prijavu protiv Orića sa više od 600 dokaza u prilogu.

Dodik je ocijenio da je sasvim jasno da je zloupotreba institucije Tužilaštva BiH imala za cilj da se predmet “Orić” ne procesuira pred Tužilaštvom za ratne zločine Srbije i da ne bude zadovoljena pravda.

“Prikrivanje i odbrana zločina, u kojima su učestvovale i ostale institucije BiH, izazivaju jake frustracije kod potomaka žrtava, ali i kod cjelokupnog srpskog naroda, i svakako da doprinose bržem raspadu BiH. Sud i Tužilaštvo BiH, kao neustavne i nametnute pravosudne institucije, ovakvim postupkom samo su potvrdile da su silom instalisane upravo zbog obračuna sa Srbima i Hrvatima, i u funkciji zaštite zločina Bošnjaka”, rekao je predsjednik Republike.

Dodik je naglasio da je poražavajuće bilo i ćutanje srpskih predstavnika u Savjetu ministara BiH koji nisu našli za shodno da upitaju Denisa Zvizdića u čije ime BiH treba da učini sve da pomogne Oriću, upitavši da li SDS, PDP i NDP postaju saučesnici u prikrivanju zločina Nasera Orića nad Srbima srebreničkog kraja?

“Tišina srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH kada je riječ o zaštiti intresa srpskog naroda i Republike Srpske ovoga puta je bila glasnija zbog činjenice da predstavnici tih istih partija u parlamentu Srpske veoma glasno konsturišu priče i na taj način ponižavaju institucije Srpske s ciljem njihove destabilizacije. Dok su nosioci vlasti u zajedničkim institucijama BiH činili sve u odbrani Nasera Orića i njegovih zličina, ćutanje srpskih predstavnika, koje ne znam kako da protumačim nego kao odobravanje, još je bilo glasnije”, ocijenio je Dodik. /kraj/tp

Skupština treba da odbije informaciju opozicije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da bi Narodna skupština Srpske na posebnoj sjednici trebalo da usvoji zaključak kojim odbija informaciju opozicije kao predlagača o navodnoj “kupovini” narodnih poslanika.
“U tom pogledu parlament Srpske treba da donese određene zaključke koji će ojačati dostojanstvo i kapacitet Narodne skupštine, ne dozvoljavajući da ovakvi šarlatanski prijedlozi dođu na dnevni red”, rekao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Dodik je naveo da je SNSD od početka znao da je nepotrebno održavanje posebne sjednice parlamenta Republike Srpske o navodnoj “kupovini” narodnih poslanika, ali da nisu željeli da opozicija i dalje tvrdi kako neko nešto brani.

“Očigledno je da nema nikakve krivične odgovornosti za tvrdnje koju je opozicija iznijela za žkupovinuž poslanika i očigledno je da skupštinska većina ima veći broj poslanika nego ranije i da nema nikakve kupovine poslanika”, rekao je Dodik novinarima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Dodik je ocijenio da se na posebnoj sjednici parlamenta Srpske vidjela nemoć opozicije, nemogućnost da dokažu činjenice, te da se pokazalo da nemaju argumente, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender