28. 09. 2020.
Srbija zatražila izručenje Nasera Orića

Srbija zatražila izručenje Nasera Orića

Švajcarci Orića izručuju Bosni i Hercegovini

Švajcarski sud odobrio ekstradiciju ratnog komandanta Nasera Orića Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo pravde BiH uputilo je juče Švajcarskoj zvaničan zahtjev za izručenje Orića.

U pojednostavljenoj proceduri, švajcarski sud je odobrio ekstradiciju Nasera Orića Bosni i Hercegovini, navodi se u saopštenju, prenosi RTS.

Orić je uhapšen prije dvije nedjelje na osnovu srpske potjernice. I BiH i Srbija su tražile njegovu ekstradiciju.

Bio je komandant muslimanskih snaga, a Haški tribunal ga je osudio za ratne zločine po jednoj tački optužnice na dvije godine zatvora za indirektnu odgovornost za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine.

Nakon žalbe na presudu, Orić je proglašen nevinim, pošto je Apelaciono vijeće u Hagu tada zaključilo “da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993, ali da “dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu”.

Po izbijanju rata u BiH Orić je 20. maja 1992. postavljen na funkciju komandanta Štaba Teritorijalne Odbrane u Srebrenici, a od 1. jula 1992. i za člana Ratnog predsjedništva Srebrenice.

Predvodio je, tvrde dokazi sa raznih strana, mnogobrojne napade na više od 50 srpskih sela 1992-1993, u opštinama Bratunac i Srebrenica. Postoji nekoliko svjedočenja da je Orić lično ubijao ljude.

Orić sa saradnicima je u julu 1995, prije nego Što je Vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu, evakuisani helikopterom na područje pod kontrolom tzv. Armije Republike BiH.

(Mondo/Kontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender