26. 09. 2020.
Ministri evrozone: Nećemo pomoći Grčkoj

Ministri evrozone: Nećemo pomoći Grčkoj

Ministri evrozone: Nećemo pomoći Grčkoj

Ministri su “odbacili produženje programa pomoći” na sastanku u Briselu, nekoliko sati pošto je grčki premijer Aleksis Cipras saopštio da će 5. jula održati referendum o ponudama kreditora, prenio je AFP.

Grčki ministar finansija Јanis Varufakis najavio je da će na današnjem hitnom sastanku evrogrupe u Briselu zatražiti odlaganje odluke Atine o ponuđenom paketu spasa na par nedjelja, kako bi ona (odluka) bila usklađena sa rezultatima referenduma.

On je rekao i da je vlada u Atini opredjeljena za sprovođenje u djelo ishoda referenduma o uslovima iz paketa pomoći koje su ponudili međunarodni kreditori, kao i za brzo postizanje sporazuma sa povjeriocima koji bi bio u duhu rezultata glasanja na referendumu.

Grčki premijer Aleksis Cipras odbacio je juče prijedlog povjerilaca za petomjesečno produženje aktuelnog programa kreditne pomoći, u iznosu od 12 milijardi evra, u zamjenu za sprovođenje niza reformi, i rano jutros, poslije sastanka vlade u Atini, pozvao je na održavanje referenduma 5. jula povodom te ponude međunarodnih kreditora.

Grčka vlada je poručila da ne može da prihvati tražene reforme jer bi one privredu ostavile u recesiji, a ponuđeni novac ne bi bio dovoljan da riješi probleme.

Varufakis je rekao Rojtersu i da plaćanje duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 30. juna zavisi od fleksibilnosti kreditora i da će tražiti od Evropske unije da vrati 1,9 milijardi evra profita na ime grčkih državnih obveznica koje su u posjedu Evropske centralne banke, kako bi Atina platila dug MMF-u.

Grčki ministar je dodao da grčke banke moraju ostati otvorene tokom prelaznog perioda dok ne bude donijeta odluka o paketu pomoći kreditora i da je uloga centralne banke da to obezbjedi, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender