27. 09. 2020.

Dodik: Ambasadori pokušavaju da upravljaju zemljama Balkana

Dodik kaže da namjerava da razgovara sa ambasadorom Velike Britanije o predloženoj rezoluciji o Srebrenici “koja je pokušaj pisanja istorije zasnovanom na netačnim činjenicama”.

“Velika Britanija to podržava”, rekao je Dodik u intervjuu Politici.

“Namjeravam veoma oštro da razgovaram s predstavnicima njihove ambasade, ako budem imao priliku. Ja ga neću moliti, ako hoće da razgovaramo, razgovaraćemo, ovde na Balkanu ambasadori pokušavaju da se miješaju u unutrašnje stvari svake zemlje i da budu njihovi upravitelji”, ocenio je on.

Prema Dodikovim riječima, britanski i drugi zapadni ambasadori pokušavaju da upravljaju Bosnom i Hercegovinom, a ako u tome ne uspijevaju onda krive lokalne političare.

Predsjednik Srpske je naglasio da je spreman na svaku vrstu konstruktivnog razgovora, ali da njime upravljaju samo njegovi politički stavovi, koji su verifikovani na izborima.

“Ambasadori su preterano aktivni na unutrašnjem planu i smatram da ne mogu oni da upravljaju zemljom. U BiH je protektorat i novi sistem vladanja nepoznat u svijetu, koji se naziva ambasadorokratija. Ambasadori nekoliko zapadnih zemalja nalaze se petkom i onda odlučuju šta treba da se radi u BiH”, kaže Dodik.

Na pitanje da li će ove godine otići u Srebrenicu, Dodik je rekao da je već bio tamo i da se poklonio stradalima, da mu je žao svih žrtava bilo da su muslimanske ili srpske, ali da ne želi da bude “deo farse koja se pokušava tamo prodati”.

Prema njegovim riječima, to nije mjesto odavanja pošte i počasti žrtvama, nego mjesto politikanstva, političke ujdurme i želje da se satanizuje srpski narod i da se kvalifikacijama o navodnom genocidu Srbima nametne kolektivna odgovornost.

“Možete uskoro očekivati da se nametne kako je srpski narod kolektivno odgovoran za genocid nad muslimanima, jer samo kolektivitet može da napravi takvu vrstu zločina a ne pojedinac. Zato mi ne možemo da uđemo u taj stereotip”, kaže on.

Dodik takođe tvrdi da se manipuliše brojem žrtava u Srebrenici i to od samog početka.

“Danas kad odete na groblje u Potočarima nećete naći više od 4.500 sahranjenih, što govori o tome da je to bila manipulacija”, rekao je on, a na pitanje šta je sa ostalima, naglašava da ima i živih.

“Mi smo te podatke provjeravali, zvali te ljude po Švedskoj i oni su se javljali na telefon”, zaključio je predsjednik Srpske.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender