25. 10. 2020.
FIBA: Od 1. maja ne priznajemo ABA ligu

FIBA: Od 1. maja ne priznajemo ABA ligu

Zvanično: FIBA priznala ABA ligu

Sastanak vladajućeg tijela održan je u glavnom gradu Mađarske, pred finale Evropskog prvenstva za žene između Srbije i Francuske, poslije kog su otklonjene sve nedoumice.

FIBA je u martu povuklo priznanje Jadranskoj ligi, a kao razlog je navelo neslaganje pravila takmičenja sa generalnim staturom i pravilnikom federacijom.

U međuvremenu, na sastanku u Beogradu prije mjesec i po dana je dogovoreno da vlasnička i upravljaćla struktura od naredne sezone bude u rukama klubova, ali ni poslije usvojenih primjedbi nije stiglo zvanično priznanje, pošto je FIBA željela da se promjene još neki upravljački i vlasnički elementi u vezi lige.

Poslije niza sastanaka klubova u regionu i nacionalnih saveza, ali i nekoliko oštrih pisama koja su stigla iz Ženeve (FIBA), zajedničkim naporima svih klubova i saveza, postignut je dogovor u Zagrebu.

Poslije korekcija dokumenata, FIBA je u petak u večernjim satima konačno saopštila da je regionalna ABA liga ispunila sve uslove za priznanje po generalnom statutu FIBA, što je i verifikovala u nedjelju.

Ovo znači da će kluovi iz regiona i dalje moći kroz regionalno takmičenje da traže plasman u evropska takmičenja pod pokroviteljstvom ULEB – Evoliga, Evrokup – a da ne rizikuju da njihovi nacionalni savezi ne budu suspendovani i spriječeni da učestvuju na prvenstvima Evrope i svijeta, javlja B92.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender