22. 09. 2020.
Neobičan vrtić u Japanu: Djeca jedva čekaju da padne kiša (FOTO)

Neobičan vrtić u Japanu: Djeca jedva čekaju da padne kiša (FOTO)

Neobičan vrtić u Japanu: Djeca jedva čekaju da padne kiša (FOTO)

Ovo je mjesto gdje je djeci sve dopušteno i gdje im je svaki detalj podređen.

Većina djece raspameti se kada padne kiša. Nema veće sreće nego skakati po lokvicama. A japanski arhitekti su zaključili da, ako postoji mjesto gdje bi djeci sve trebalo biti dopušteno i gdje bi trebali uživati u dječjim stvarima ne zamarajući se zbog mokrih cipela ili čarapica, to je definitivno vrtić.

Tako je jedan japanski arhitektonski studio iz Kumamota dizajnirao vrtić u kojem je pod tako napravljen da se na njemu tokom kiše na jednom mjestu skuplja velika količina vode pretvarajući se u lokvu kako bi se djeca mogla igrati. Dvorište škole je osmišljeno kako bi akumulirao kišnicu, tako da nakon velikog pljuska stvori se velika lokva koja samo čeka djecu na igru.

Zimi klizalište

Glavni arhitekt Hibino Sekkei dizajnirao je dvorište na taj način da tokom suhog vremena prostor može funkcionisati kao prostor za badminton a zimi se može pretvoriti u klizalište.

Osim ovog neobične i fantastične ideje, kako piše Spoon Tamago, arhitekti osmisli još jednu simpatičnu ideju. Naime, u vrtiću učenici donose svoje stočić i stolić koji na kraju godine kada odlaze iz vrtića uzimaju sa sobom. Na taj način je osiguran kontinuirani protok novog namještaja koji pomaže u održavanju svježine  i estetike prostora.

vrtic1
TOKOM LIJEPOG VREMENA PROSTOR SE KORISTI ZA RUČAVANJE
vrtic2
A NAKON KIŠE OVDJE ZAPOČINJE LUDA ZABAVA
vrtic4
MALIŠANI UŽIVAJU POSMATRATI KAKO SE PRIPREMA NJIHOV OBROK
vrtic6
I WC-I SU SJAJNO OSMIŠLJENI
vrtic5
PAZILO SE NA SVAKI DETALJ
vrticko
POGLED IZVANA NA VRTIĆ
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender