25. 09. 2020.
Lijekovi u Srpskoj i do šest puta skuplji nego u Srbiji

Lijekovi u Srpskoj i do šest puta skuplji nego u Srbiji

Oprez: Lažni lijek kupljen u privatnoj banjalučkoj apoteci

Riječ je o lijeku Norditropin SimpleX 10 mg/1,5 ml otopina za injekciju, a sporne serije označene su na rumunskom jeziku i nose obilježja SC11255, sa rokom upotrebe do novembra 2016, te CL70711, kojem rok ističe u avgustu 2017. godine.

Da je jedan pacijent sporne lijekove kupio u Banjaluci, Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH je obavijestila Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode, i to nakon prijave zastupnika, preduzeća “Novo Nordisk” Hrvatska.

“Na osnovu istrage koja je sprovedena, utvrđeno je da proizvođač ‘Novo Nordisk’ navedene serije nije nikada proizveo i stavio u promet putem legalnog lanca distribucije, te je sumnja u krivotvoreni lijek potvrđena”, saopšteno je iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Iz Agencije su pacijente koji posjeduju sporni lijek zamolili da ga ne upotrebljavaju zbog potvrđene sumnje u ispravnost, te da Agenciju obavijeste o nazivu i adresi apoteke u kojoj su lijek dobili.

“Takođe, naglašavamo, da predmetni lijek – Norditropin SimpleX 10 mg/1,5 ml otopina za injekciju, nema dozvolu za stavljanje u promet u BiH, izdatu od strane naše agencije”, kažu u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove danas nam je rečeno da su zdravstveni inspektori na terenu, te da vrše pojačan nadzor, kojim provjeravaju da li se u apotekama prodaje sporni lijek.

Ranije je Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode na posebni oprez pozvala sve farmaceutske veleprodaje, apoteke i pacijente, zbog sumnje da se na tržištu BiH pojavio lažni somatropin, kojim se liječi poremećaj rasta kod djece i koji je zamjena za hormon rasta kod odraslih.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender