29. 09. 2020.
Počelo izdavanje taksi naljepnica

Počelo izdavanje taksi naljepnica

Prvi u BiH: Banjaluka dobija taksi za osobe sa invaliditetom

U narednih mjesec dana Banjaluka bi trebao da postane prvi grad u BiH koja će imati taksi službu za osobe sa invaliditetom. Prvenstveno, za osobe u kolicima.

Među onima koji su ovu vijest dočekali sa odobrenjem, je i Željko Ban. Zbog kolica, ne može da stane u automobil, pa je njegovo kretanje ograničeno na kvart u kojem se nalazi.
Taksi vozilo za osobe sa invaliditetom saobraćaće na teritoriji Banjaluke i neće biti besplatno. Ali će cijenu prevoza, većim dijelom subvencionisati grad. Pa je tako za taj projekat, grad Banjaluka izdvojio 50 000 maraka, objavila je organizacija UDAS.

“Što se tiče plaćanja, predviđeno je negdje otpremnina, negdje što se tiče vožnje po kilometru 70-80 odsto pokrije grad a ostalo će pokriti osobe koje će koristiti ovaj prevoz”, kaže šef Odsjeka za saobraćaj u Gradskoj upravi.

Ovu taksi uslugu koristiće približno devedeset osoba sa invaliditetom na teritoriji grada Banjaluke. Na to se čekalo više od deset godina. Iz udruženja distrofičara, ističu, ovaj primjer trebalo bi da slijede svi gradovi u regionu.

“Mi smo sugerisali gradskoj upravi i potpisivanju ugovora od prevoznika koji prođe, znači na tenderu kod njih da moraju biti edukovani vozači za prevoz lica sa invaliditetom, kako mi u udruženju kažemo, vozač personalni asistent”, kaže vršilac direktora Udruženja distrofičara Banja Luka.

Taksi vozilo će biti dostupno od 7 do 19 časova radnim danima, a vikendom do 13 časova.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender