25. 09. 2020.
Upis u srednje škole: Za tesara-polagača obloga i zidara neće niko

Upis u srednje škole: Za tesara-polagača obloga i zidara neće niko

Upis u srednje škole: Za tesara-polagača obloga i zidara neće niko

Zbog velike zainteresovanosti učenika već u prvom upisnom roku, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dalo je saglasnost za promjenu plana upisa učenika u prvi razred u Gimnaziji, Medicinskoj, Ekonomskoj, Građevinskoj i Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“ u Banjaluci, u smislu da se proširi broj učenika u odobrenim odjeljenjima, i to s dostavljenih spiskova neprimljenih učenika za zanimanja.

”U Gimnaziji je odobren upis još po dva učenika po odjeljenju, odnosno ukupno 22 učenika, u Medicinskoj školi po dva učenika po odjeljenju, odnosno 16 učenika, u Ekonomskoj po tri učenika po odjeljenju, odnosno ukupno 24 učenika i u Elektrotehničkoj školi po četiri učenika po odjeljenju, odnosno ukupno 32 učenika ”, pojasnila je za Fenu Branka Rogač, viša saradnica za odnose s javnošću u resornom ministarstvu.

Potvrdila je da u Građevinskoj školi Banjaluka nije bilo interesovanja učenika za zanimanja trećeg stepena složenosti tesar-polagač obloga i zidar, pa je odobren upis još jednog odjeljenja građevinskih tehničara za šta je postojao veći interes učenika.

Srednjoškolski centar Srebrenica tražio je promjenu plana upisa u smislu odobrenja jednog odjeljenja farmaceutskih tehničara umjesto društveno-jezičkog smjera u gimnaziji za koji je bio nedovoljan interes učenika.

Takođe, u Srednjoškolskom centru „Nikola Tesla“ Šamac odobren je upis još jednog odjeljenja za zanimanje farmaceutski tehničar.

U RS je u toku i julski upisni rok, koji je počeo 29.juna i trajaće do 10. jula.

Prijem dokumenata za upis učenika u četvorogodišnje škole i srednje trogodišnje škole u julskom upisnom roku počeo je 29. juna, a završava se sutra.

Rezultati upisa objavljuju se 3. jula, na oglasnoj tabli škole.

Od 6. pa do 9.jula, kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje, upisuju se u škole, odnosno smjerove u gimnazijama, u struke i zanimanja u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama gdje ima slobodnog mjesta, javlja Fena.

Foto: Ilustracija

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender