27. 09. 2020.
Usvojen rebalans budžeta Grada Banjaluka

Usvojen rebalans budžeta Grada Banjaluka

Usvojen rebalans budžeta Grada Banjaluka

Govoreći o usvojenom rebalansu – gradonačelnik Slobodan Gavranović je, i ovom prilikom, istakao pad prihoda po osnovu PDV-a od preko 40 miliona KM, što predstavlja problem ako se nastavi ovim tempom jer izvorni prihodi nisu izdašni i njima nije moguće finansirati sve ono što je zakonska obaveza u pogledu infrastrukture i socijalne sfere.

-Grad Banja Luka može da vodi bitku na dva pravca. U raspravi sa nadležnim ministarstvima Vlade RS trebalo bi da vidimo na koji način možemo zaustaviti pad prihoda koji imamo u gradskom budžetu od PDV-a i poreza na nekretnine – izjavio je gradonačelnik, i izrazio mišljenje da se porez na nekretnine u Banjoj Luci i dalje prikuplja u malom obuhvatu, imajući u vidu broj objekata i vrijednost imovine.

-Mjere koje smo preduzeli u posljednjih nekoliko mjeseci dale su rezultate i neporeski prihodi su, zaključno sa jučerašnjim danom, veći za oko 700.000 KM u odnosu na isti period prošle godine – istakao je gradonačelnik. On je izrazio uvjerenje da će te mjere dati rezultate do kraja godine.

Prema gradonačelnikovim riječima, veliki broj ljudi u gradu ne plaća komunalnu naknadu ili je ne plaćaju u objektivnom iznosu koji bi trebalo da plaćaju.

-Preispitaćemo posebno sve velike lokacije i objekte, jer smo izgubili mnogo novca. Siguran sam da ćemo sprovođenjem ovih mjera imati mnogo veće efekte kada je u pitanju priliv sredstava u budžet – zaključio je Gavranović.

Na današnjem zasjedanju – odbornici su usvojili Odluku o izvršenju budžeta Grada Banja Luka za 2015. godinu, te Odluku o pokriću kumuliranog deficita sa stanjem na dan 31.12.2014.godine u iznosu od 10.413.620 KM, od čega se 7.239.850 KM odnosi na 2014. godinu, a 3.173.769 KM na preostali dio deficita iz 2012. godine.

Na sjednici je jednoglasno usvojena i Odluka o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta Grada, visini stipendija i deficitarnim zanimanjima – za školsku 2015/2016. godinu. Odlukom će za stipendije biti planirano 1.600.000 KM.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender