23. 09. 2020.
BL: Biće novca za spasioce na gradskim plažama

BL: Biće novca za spasioce na gradskim plažama

BL: Biće novca za spasioce na gradskim plažama

Skupština grada juče je usvojila rebalans budžeta, nakon dvočasovne rasprave, u kojem je nakon pritiska javnosti obezbijeđen novac za spasilačku službu na plažama.

Iako sredstva nisu velika i iznose 4.000 KM, taj novac nije bio planiran u nacrtu rebalansa budžeta, koji iznosi 118,7 miliona KM. Ipak, gradski oci su nakon javne rasprave o nacrtu rebalansa, kada su građani iznijeli stav da bi trebalo obezbijediti novac za spasioce, usvojili njihove prijedloge, pa su tako prebacivanjem obezbijedili novac za tu namjenu.

To je pozdravio i odbornik SNSD-a Nenad Talić, koji je pohvalio odluku gradskih vlasti da uvaže sugestiju građana da su potrebni spasioci na plažama i da se pronađe način da se obezbijedi novac za njihov rad.

Osim novca za spasioce dodatni novac biće obezbijeđen i za izgradnju puta za Priječane, u visini od 53.000 KM, te 15.000 KM za pronatalitetnu politiku.

U vladajućoj koaliciji SNSD, DNS i SP se slažu da se ovim rebalansom može obezbijediti normalno funkcionisanje grada.

Odbornik SNSD-a Duško Račić je rekao da program mjera za prikupljanje prihoda daje rezultate.

Njegov koalicioni kolega Boran Bosančić, odbornik DNS-a, negodovao je što se nije našao prostor za 50.000 KM za održavanje seoskih puteva.

Odbornik NDP-a Mirna Savić-Banjac je rekla da se svake godine povećava stavka za ispatu sudskih presuda.

– Grad mora preduzeti nešto kada je riječ o tom pitanju, jer je trenutna situacija neizdrživa – dodala je Savić-Banjac.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je kazao da budžet dodatno opterećuje naplata sudskih rješenja.

– Dvije presude su skoro postale izvršne. Firmi “Bevu” za zemljište na Rebrovcu isplaćeno je 800.000 KM, a firmi “Omnistruktura”, koja je uradila idejni projekat za sportski centar, na ime odštete 500.000 KM – rekao je Gavranović.

Dodao je da sa Vladom RS pokušavaju zaustaviti dramatičan pad prihoda PDV-a i poreza na nepokretnosti. Istakao je da neporeski prihodi ne mogu da održavaju ono što je zakonska obaveza grada.

– Mjere koje smo preduzeli daju prve rezultate, jer su prihodi po ovom osnovu veći za 700.000 KM u odnosu na isti period lani – naveo je Gavranović.

Sajt
Slobodan Gavranović je rekao da grad ima samo jedan sajt i samo taj može biti zvaničan.

– Postoji sajt Skupštine u sklopu postojećeg sajta Gradske uprave. Nezvanični sajt ne može da nosi naziv Skupština grada – rekao je Gavranović i dodao da će o svemu ovome posljednju riječ dati Skupština grada.

Novi klub
U gradskom parlamentu osnovan je novi odbornički klub PDP-NDP.

Predsjednik je odbornik PDP-a Zoran Talić, a čine ga još tri odbornika NDP-a Mirna Savić-Banjac, Vladimir Mirošljević, Momir Božić i odbornik PDP-a Aleksandar Zolak.

 

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender