25. 09. 2020.
BANJA LUKA IZA ĆOŠKA: Izlet na Vrbas

BANJA LUKA IZA ĆOŠKA: Izlet na Vrbas

Kupači ne mare za upozorenja o fekalijama

Kupališta na Vrbasu i Vrbanji, prema analizama Instituta za javno zdravstvo RS, već godinama nisu mikrobiološki ispravna za kupanje, ali to i dalje ne spriječava Banjalučane da se rashlađuju upravo na tim kupalištima.

Cijelim potezom od ulaza u grad, pa do početka laktaške opštine, Vrbas Banjalučanima služi uglavnom kao kanalizacioni ispust, dok je uzvodno od grada sasvim drugačija situacija.

S obzirom na broj i pozicije kanalizacionih ispusta, najveći broj građana ipak se odlučuje za kupanje, ako ne uzvodno od grada, onda bar uzvodno od Kastela, Crkvene i nekoliko mlazeva kanalizacija koji se u “krajišku ljepoticu” ulijevaju od Gradskog do Venecija mosta, piše Press.

Od smrada teško i šetati

Prilikom nižeg vodostaja i ljetnih temperatura, ne samo da voda na ovom potezu nije za kupanje, nego ni šetališta na obalama nisu baš za šetanje, zbog nesnosnog smrada.

Voda je, prema rezultatima Instituta za javno zdravstvo, mikrobiološki neispravna za kupanje na lokacijama Sitari, Abacija, Zelena, Borik, te Zeleni vir i Žuti most na Vrbanji. Jedina kontrolisana lokacija na kojoj je voda ispravna i može se koristiti za kupanje je plaža Slap na Vrbasu, ali tu je i priličan broj mjesta na kojima nisu uzimani uzorci, a koja se, takođe, koriste za kupanje.

“Kada imam vremena kupam se na Limanu u Srpskim toplicama, na Suturliji ili ponekad u Karanovcu. Nizvodno baš i nije neki doživljaj, uglavnom zbog smrada i kanalizacije. Jedino mjesto u gradu gdje se ponekad okupam je kod Zelenog mosta, ali vrlo rijetko”, kaže Banjalučanin Siniša Pejić.

Razlog zagađenja je upravo visok nivo fekalija u vodi, a za takvu dijagnozu i nije potrebno vršiti mjerenja, jer smrad govori dovoljno. Iako je tokom proteklih godina, pa i decenija, bilo mnogo planova, najava i projekata koji bi zaštitili Vrbas i kolektorima bar spriječili izlijevanje fekalija direktno u rijeku, od svega toga ostale su samo priče.

U međuvremenu i gradski budžet je prepolovljen, a grad je prezadužen.
Na Zelenom viru ne mare za upozorenja

Upozorenja da je voda opasna za zdravlje kupača odnose se i na Vrbanju, koja u svoj tok, takođe, prima više hiljada kanalizacionih odvoda. Ipak, s obzirom na to da se ne radi o ispustima čitavih naselja, kao što je to slučaj sa Vrbasom, nego pojedinačnih domaćinstava, ova pritoka, kako kažu mještani, nije ni blizu prljava i zagađena kao Vrbas nizvodno od grada.

Na kupalištu Zeleni vir godinama su ratovali sa gradskim inspekcijama, skidali table upozorenja o zabrani kupanja, pa iz protesta čak i pili vodu iz rijeke pred novinarskim ekipama, tvrdeći da Vrbanja nikad nije bila čistija.

“Kupanja ima kad god vrijeme dopusti. Bilo je godina kada je Vrbanja bila mnogo prljavija, pa nije bilo nikakvih zabrana. To je sve malo previše naduvano, ali neka. Oni neka izdaju saopštenja, mi ćemo se i dalje kupati i svi srećni”, kaže mještanin Milivoje Pašić.

A zbog slučajeva sa skidanjem i uništavanjem tabli na kojima su stajala upozorenja o neispravnosti vode, nadležni u Gradskoj upravi odlučili su da ove godine uštede na tablama, jer su ih nezadovoljni građani uglavnom skidali i uništavali, pa će od sada upozorenja biti objavljivana putem medija.

U kanjonu gužva

Na kupalištima na Suturliji od početka sezone boravi priličan broj kupača, voda nije ispitivana, ali nije ni prljava, kako kažu oni kojima je ljeto ovdje počelo još prije mjesec-dva.

Iako se čini da nema mnogo mjesta, kanjon Suturlije je prilično dug, a stijene na ulazu u kanjon mame brojne skakače. Voda je nešto toplija nego kada je u pitanju Vrbas, ali zato i sunce zalazi nekoliko časova ranije, zbog konfiguracije terena.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender