23. 09. 2020.
Ponovo sa bivšim  – da ili ne?

Ponovo sa bivšim – da ili ne?

Ponovo sa bivšim – da ili ne?

Ni haljinu ne valja krpiti, a kamoli ljubav, pisao je Meša Selimović. Slažu se sa njim svi oni koji kad kažu kraj, to i zaista misle. Oni koji vrata za bivšim ljubavima zatvaraju, pa još i bravu zaključaju. Svi koji su uvjereni da nema smisla ponovo lijepiti ono što je puklo. Jer, naprslina uvijek ostaje.

Zagovornici krpljenja haljine, vrata drže otvorena, a kraj doživljavaju kao novi početak.

Ali, često očekuju da se haljina sama zakrpi. Materijal je ostao isti, krojači takođe, konac i igla se zaturili, pa, opet, čekamo da se haljina nekim čudom sredi.

I dok prvi tvrde da postoji razlog zašto je neko bivši, drugi se vraćaju partneru iz prošlosti sa željom da pokušaju ponovo.

Prema studiji sprovedenoj na skoro hiljadu ispitanika starosti 17-24 godine, 44 odsto testiranih su se bar jednom pomirili sa bivšim u prethodne dvije godine. Autori kažu da je ova pojava još raširenija nego što rezultati pokazuju, jer studija je analizirala samo posljednje dvije godine, a ne cijeli život. Nije mnogo drugačije ni kad su stariji u pitanju.

Razlozi zbog kojih se mnogi od nas vraćaju bivšim ljubavima mnogobrojni su, otkriva sagovornica “Života plus”, MSc psiholog i psihoterapeut Danijela Glušac.

Bivši je primamljiv izbor jer je to siguran, provjeren teren. Poznajemo ga, kao i on nas, pa nema strepnje da li će mu se dopasti neke naše osobine. Znamo na čemu smo sa njim. Veliki broj i dalje gaji osjećanja prema bivšem partneru, te ulazi ponovo u vezu kad se za to ukaže prilika – kaže psiholog.

Ne vodi nas samo ljubav ka bivšem. Usamljenost u kombinaciji sa nostalgijom čuda čini. Kako vreme prolazi, sećamo se samo lepih stvari koje smo skloni da preuveličavamo, a ružne zaboravljamo.

Dok ne dođemo da zaključka: “Pa i nije on/a tako loš/a”.

Često se dešava da je neko usamljen, misli da bi trebalo da se vjenča ili jednostavno želi da ima pored sebe nekog koga će zvati partnerom, sa kim će da šeta, ide u bioskop, na večere. Ta osoba želi vezu sada i neće da čeka da upozna nekog novog, a boljeg, podrazumijeva se, nije srela. Ali, treba dobro razmisliti da li je usamljenost zaista gora od frustracija, nezadovoljstva, tuge i anksioznosti koji postoje u vezi – upozorava psiholog.

Iz ljubavi, usamljenosti ili ma kog razloga, nekad smo skloni da povjerujemo da će ovaj put biti drugačije. Da će nam navike koje su nam nekad išle na živce odjednom postati simpatične. Da će problemi nestati.

Bilo bi dobro imati na umu razlog zbog kog se veza završila. Kada su to partnerove ili naše osobine ili neodgovarajuća kombinacija naših stavova, bitno je dobro razmisliti da li su se stvari promijenile.

Čvrsti stavovi i filozofija života i određene osobine ličnosti ne mijenjaju se tek tako. Ako se problemi nisu riješili prvi put u vezi, a vi sami ili ta osoba se niste promijenili, kako očekivati da će nekom magijom prepreka nestati? – upozorava psiholog.

Zato odluku o povratku na staro ne bi trebalo donositi naprečac. Trebalo bi dobro da razmislimo i pronađemo odgovor na pitanje šta zaista želimo. Da budemo iskreni prema sebi i partneru. Da ga ne zavlačimo dok čekamo bolju priliku.

– Podsjetimo se svega, kako smo se osjećali, ponašali, kakav je odnos bio. Zatim priznajmo sebi da li je to ono što sada želimo. Nekad je dobro i da drugu stranu pitamo šta od nje možemo sada da očekujemo. Sjetimo se šta nam se sviđalo kod bivšeg, a šta nam nije odgovaralo

. Da li je to što nam nije odgovaralo sada manje važno? Ako, ipak, sve vrijeme imamo utisak da želimo nešto drugačije i da ćemo samo čekati dok se nešto ne desi, možda je bolje da tako nešto saopštimo drugoj osobi – kaže psiholog.

Čak i kad ne želimo ponovo vezu sa bivšim, nije rijetkost da i dalje budemo intimni sa njim. Da seks sa bivšim u nekim situacijama i nije tako loša ideja, zaključili su istraživači sa Univerziteta u Arizoni u studiji objavljenoj u Žurnalu socijalne i kliničke psihologije.

U ispitivanju je učestvovalo 137 razvedenih parova. Svaki peti je priznao da je imao seks nakon potpisivanja papira za razvod ističući da je to umanjilo stres i bol prouzrokovan raskidom. Ipak, naša sagovornica upozorava da je seks sa bivšim mač sa dvije oštrice.

Valjalo bi biti iskren i prema sebi i prema partneru. Ako se mi ipak potajno nadamo da će se iz te vrste kontakta razviti nešto više, a pritom nada ima više formu očekivanja, nego želje, u opasnosti smo da budemo razočarani – upozorava naša sagovornica.

Kao ni u drugim vezama, ni u ovoj ne postoji garancija da ćemo doživjeti srećan kraj. Ali, vjerovatnoća da će “haljina”, iako krpljena, zablistati, veća je ako se zadovolje sljedeći kriterijumi.

Najviše izgleda imaju one situacije kad su naše vrijednosti, planovi, način života i ostale stvari kojih nikako ne želimo da se odreknemo, kompatibilni sa ovim aspektima druge osobe. Nekad se poslije par godina ovo desi. Međutim, dobro bi za nas bilo da živimo život kao da nam se putevi nikada neće ukrstiti, da se ne bismo odricali stvari zbog nečeg što se možda nikad neće desiti – zaključuje psiholog.

NE MOGU DA ŽIVIM BEZ TEBE

Nekad je potrebno da izgubimo nešto da bismo znali koliko je vrijedilo. Ipak, između racionalnog uviđanja ove činjenice i iracionalnog vapaja “ne mogu da živim bez tebe” ogromna je razlika.

Dešava se da, nakon nekog vremena, osoba shvati da ipak želi ono što joj je bivši partner pružao. Ali, ljudi nekad imaju čvrsto uvjerenje da apsolutno ne mogu bez neke osobe. To nikad nije tačno. Takođe, nije tačno da će nam život biti u značajnoj mjeri gori ako izgubimo nekog zauvijek – kaže psiholog.

TERET IZNEVJERENIH OČEKIVANjA

DA se ponovna veza sa bivšim ne bi pretvorila u padanje na ispitu čije odgovore unapred znamo, trebalo bi partneru pristupiti kao nepoznatoj osobi. Istina, to je lakše reći nego uraditi, ali za početak, dobro je da veza ide polako.

Ne prilazite mu sa predubeđenjem da znate i šta će reći i kako će reagovati u određenoj situaciji. Pokušajte da u novu/staru vezu ne unosite prtljag frustracija, izneverenih očekivanja i razočaranja nakupljenih tokom prvog zabavljanja. I nadajte se najboljem – u suprotnom nema smisla da to radite, pišu Novosti. Foto: Shutterstock

.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender