29. 09. 2020.
Vučić: Ustaćemo poslije svih naših raspeća i muka

Vučić: Ustaćemo poslije svih naših raspeća i muka

Vučiću stigla izmijenjena britanska rezolucija

Premijeru Srbije Aleksandru Vučiću uručena je danas nova, izmijenjena varijanta britanske rezolucije o Srebrenici, u koju su uneseni elementi ruske rezolucije, potvrđeno je Tanjugu iz najmanje dva izvora.

Prema izvorima Tanjuga, Vučić je novi tekst britanske rezolucije dobio po dolasku u Budimpeštu, gdje danas sa Viktorom Orbanom predsjedava zajedničkoj sjednici dvije vlade.

U prvoj varijanti britanskom rezolucijom osuđen je zločin počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, koji je označen kao genocid.

Ruskom rezolucijom osuđuju se “najteži zločini koji zabrinjavaju međunarodnu zajednicu kao cjelinu, a koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Јugoslaviji nad osobama različitog etničkog porijekla i vjeroispovijesti”.

Beogradski Blic saznaje da je u novom tekstu ublažen dio na koji je premijer Vučić imao primjedbu, a koji se odnosio na seksualne zločine.

U novom tekstu britanske rezolucije sada piše da su seksualne zločine činili svi učesnici u konfliktu, a naglašeno je da postojanje genocida ne smije da se negira.

Prema Blicu, Vučić razmišlja da 7. jula prisustvuje sjednici Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o rezoluciji o Srebrenici.

Srbija poziva članice Savjeta bezbjednosti da ne glasaju za britansku rezoluciju o Srebrenici, jer smatra da bi njeno usvajanje bilo štetno i moglo da destabilizuje region, naveo je u pismu Savjetu bezbjednosti šef diplomatije Srbije Ivica Dačić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender